Tvaresnė mada: 3 priežastys, kodėl verta rinktis drabužius iš perdirbto plastiko

03.06.2024 13:00:00 | Vilnius

drabužiai iš perdirbto plastiko

Jeigu norite prisidėti prie aplinkos saugojimo, verta rinktis ne tik tvariau užaugintą ar pagamintą maistą, ilgaamžiškus kokybiškus daiktus, bet ir aplinkai draugiškesnius drabužius. Tai galima padaryti daugybe būdų, pavyzdžiui, vengiant greitosios mados gaminių, tausojant turimus rūbus arba ieškant stilingos aprangos, kuri naujų technologijų pagalba buvo pagaminta iš perdirbto plastiko. Kodėl verta rinktis tokius drabužius, pasakoja tvarumo ekspertė.

1. Saugote aplinką

Kuriant tekstilę iš perdirbto plastiko naudojamos žaliavos, kurios kitu atveju gali pakliūti į gamtą. Kadangi plastikas iki galo niekada nesuyra, likęs gamtoje jis kelia grėsmę gyvūnams ir net patiems žmonėms. Tad rinkdamiesi rūbus iš perdirbto plastiko, galite prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo.

„Pavyzdžiui, „Lidl“ sportinės aprangos „Crivit“ kolekcijoje tamprės, šortai, funkciniai marškinėliai, maudymosi kostiumėliai, batai yra pagaminti iš mažiausiai 50 proc. perdirbto plastiko. Dalis jo yra surinkta paplūdimiuose, salose, pakrančių regionuose. Tad renkantis šiuos gaminius galima prisidėti prie vandenynų išsaugojimo, mažinti jūrų taršą, saugoti jūrų ekosistemas“, – sako Monika Urbelytė, „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

2. Stabdote klimato kaitą

Tekstilei iš perdirbto plastiko pagaminti reikia žymiai mažiau išteklių nei įprastam poliesteriui. Tad rinkdamiesi iš perdirbtų medžiagų pagamintus drabužius taip pat prisidedate prie poveikį gamtai turinčių išteklių, pavyzdžiui naftos, naudojimo mažinimo ir klimato kaitos stabdymo.

„Lyginant naujo plastiko ar dirbtinio pluošto tekstilės gamybą su tekstilei reikalingo plastiko perdirbimu suvartojama mažiau energijos. Šveicarijos Vyriausybės skaičiavimu, tokiems rūbams pagaminti reikia iki 59 proc. mažesnio energijos kiekio. Todėl gaminant tokią aprangą į aplinką išmetama mažiau anglies dvideginio. Tai reiškia, kad ne tik dėvite stilingą ir funkcionalią aprangą, bet ir darote mažesnį neigiamą poveikį mūsų planetai, mažindami anglies dvideginio pėdsaką“, – sako M. Urbelytė.

3. Galite džiaugtis kokybišku drabužiu

Galiausiai, iš perdirbto plastiko pagaminta tekstilė savo kokybe nenusileidžia įprastam poliesteriui ir yra ne tik draugiškesnė gamtai, bet ir kokybiška bei patvari. Jai yra keliami tokie pat aukšti kokybės ir saugos standartai, kaip ir kitoms drabužių medžiagoms.

„Kaip ir įprastas, taip ir pagamintas iš perdirbto plastiko, poliesteris pasižymi tomis pačiomis savybėmis. Tai yra itin patvari, nesiglamžanti, drėgmės nesugerianti, greitai džiūstanti medžiaga. O tai reiškia, kad ji yra itin tinkama sportinei aprangai, nes nesugeria prakaito, sunkiai plyšta ir yra labai patvari. Tad toks drabužis tarnaus itin ilgai. Tuo pačiu – tai dar viena gera žinia gamtai, nes kai rūbai rečiau susidėvi, jie rečiau keliauja į konteinerius ir taip mažėja tekstilės atliekų kiekis“, – sako M. Urbelytė.

„Crivit“ sportinės aprangos, kuri pagaminta iš perdirbto plastiko, galite rasti ribotą laiką nuo birželio 3 d. visose 72 „Lidl“ parduotuvėse 27 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje ir Gargžduose.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau