Pigūs ir ypatingai švieži: kaip „Lidl“ užtikrina vaisių ir daržovių kokybę bei gerą kainą

31.05.2024 09:00:00 | Vilnius

Lidl vaisiai ir daržovės

Ar žinote, kodėl vaisiai ir daržovės „Lidl“ parduotuvėse yra kokybiški ir už žemą kainą? Kaip atrodo ir kiek trunka jų kelias į parduotuvių lentynas? Kas ir kaip tikrina jų šviežumą? O kuo jie išsiskiria nuo kituose prekybos tinkluose randamų vaisių ir daržovių? Į visus šiuos klausimus ir dar daugiau, atsako Karolis Lebednikas, „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento vadovas.

„Mūsų vaisiai ir daržovės yra itin vertinami klientų ne tik už žemą kainą, bet ir už išskirtinę kokybę bei šviežumą. Dedame dideles pastangas ir turime ne vieną būdą, kuriuo mes visus šiuos aspektus užtikriname. Tad kviečiame pirkėjus susipažinti iš arčiau, kaip „Lidl“ darbuotojų pastangomis mūsų parduotuvių lentynas pasiekia pigūs ir skanūs jų mėgstami įvairiausi vaisiai bei daržovės“, – sako K. Lebednikas.

Dėmesys kokybei prasideda dar ūkiuose

Siekdami pirkėjams kuo geriausios kokybės ir šviežumo, „Lidl Lietuva“, visų pirma, rūpinasi, kad vaisiai ir daržovės būtų tinkamai auginami. Dėl to bendrovė kelia ūkininkams itin aukštus reikalavimus pesticidų ir kitų auginimo metu naudojamų medžiagų atžvilgiu.

„Esame bene vieninteliai iš didžiųjų prekybos tinklų Lietuvoje reikalaujantys visų mūsų šviežių vaisių ir daržovių tiekėjų taikyti gerąją žemės ūkio praktiką pagal tarptautinį „Global G.A.P.“ sertifikatą. Jis įrodo, kad ūkyje yra tinkamai laikomasi saugos, kokybės bei aplinkos tausojimo reikalavimų. Be to, reikalaujame, kad vaisiuose ir daržovėse  auginimo metu patekęs papildomų medžiagų kiekis neviršytų trečdalio ES reikalavimuose numatytos leistinos normos. Tai yra griežčiausias reikalavimas Lietuvos rinkoje“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento vadovas.

Jis taip pat paaiškina, kad minėta „Global G.A.P.“ sertifikavimo sistema siūlo papildomą modulį GRASP, kuris nuo 2023 m. yra privalomas visiems „Lidl Lietuva“ tiekėjams. GRASP įrodo, kad darbdavys yra atsakingas savo darbuotojų atžvilgiu.

Šviežumą tikrina keliais būdais, laiko skirtingose temperatūrose

Vaisiams ir daržovėms iš atsakingų ūkių atvykus į „Lidl Lietuva“ logistikos centrus, darbuotojai iš karto atidžiai įvertina įvairias jų detales.

„Vaisiaus paviršiaus spalvos plotą, kietumą ir saldumą logistikos centro komanda tikrina specialiu prietaisu refraktometru, o obuolių, nektarinų, kriaušių kietumą papildomai matuoja ir dar vienu įrankiu – penetrometru. Produktai taip pat tikrinami vertinant  jų išvaizdą, kvapą ir skonį“, – pasakoja K. Lebednikas.

Siekdami kuo ilgiau išlaikyti kiekvieno vaisiaus bei daržovės skonines savybes, „Lidl“ darbuotojai juos išskirsto į patalpas, kuriose palaikoma būtent jiems reikiama temperatūra.

„Logistikos centruose šviežių vaisių ir daržovių laikymo skyriuje yra dvi temperatūrinės zonos – 4 ir 14 laipsnių, taip pat yra įdiegta drėgmės palaikymo sistema. Šios priemonės padeda užtikrinti produktų šviežumą. Į atskiras temperatūrines zonas vaisiai ir daržovės skirstomos pagal itin griežtą tvarką – pavyzdžiui, žemesnėje temperatūroje laikomos salotos ir vynuogės, o tokie produktai, kaip svogūnai, paprikos, pomidorai ir kt., laikomi šilčiau“, – aiškina „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento vadovas.

K. Lebedniko teigimu, produktai atrenkami itin atidžiai, kadangi pomidorui ar bananui patekus į šaltą aplinką, jų skonio savybės pakis negrįžtamai.

Iš sandėlio į parduotuvę – vos per keletą valandų

Patikrinti ir išskirstyti vaisiai bei daržovės logistikos centre neužsibūna. Į logistikos centrą atkeliavę pavakarę, dar tą pačią naktį jie iškeliauja į parduotuves ir anksti ryte būna kraunami į lentynas

„Švieži vaisiai ir daržovės į mūsų logistikos centrą atvyksta ir į parduotuves išvyksta per mažiau nei 24 valandas. Vežant produktus naktį, mes galime užtikrinti, kad prekės parduotuvių lentynas pasieks greičiau, nes keliuose yra mažiau transporto, o kitą dieną pirkėjai jau galės džiaugtis šviežiu vaisių ir daržovių asortimentu“, – pasakoja K. Lebednikas.

Pigiausi – septintą mėnesį iš eilės

Dažno vartojimo vaisiai ir daržovės „Lidl“ prekybos tinkle – pigiausi jau septynis mėnesius iš eilės, rodo slapto pirkėjo ir rinkos tyrimų bendrovės „SeeNext“ dažno vartojimo prekių krepšelio tyrimas.  Gegužės tyrimo duomenimis, šios kategorijos produktai „Lidl“ parduotuvėse kainavo 1,94 euro – 0,74 euro pigiau nei brangiausiai šios kategorijos prekes siūliusiame prekybos tinkle.

„Kaip ir kitų prekių kategorijose, taip ir vaisių bei daržovių asortimente siekiame užtikrinti pirkėjams ne tik puikią kokybę, bet ir žemą kainą. Šiuo atveju pasiūlyti produktus itin pigiai mums padeda įvairūs efektyvumo sprendimai. Pavyzdžiui, būdami daugiau nei 12 tūkst. parduotuvių įvairiose šalyse turinčio tinklo dalimi, egzotinius vaisius užsakome dideliais kiekiais kartu su visa grupe ir dėl to gauname geresnę jų kainą“, – sako K. Lebednikas.

Sumažinti kainą prekybos tinklui padeda ir kiti sumanūs sprendimai. Pavyzdžiui, „Lidl“ produkcija yra gabenama sunkvežimiuose, kuriose yra skirtingų temperatūrų kameros, tada įvairiems vaisiams ir daržovėms gabenti nereikia dviejų sunkvežimių, užtenka vieno.

Norintiems sutaupyti dar labiau – „Geradarių maišeliai“

Norintys prisidėti prie maisto tausojimo ir dar labiau sutaupyti perkant vaisius ir daržoves, gali išbandyti ir pernai vasarą „Lidl“ parduotuvėse pasirodžiusią naujovę – „Geradarių maišelius“.

„Šiuose maišeliuose pirkėjams siūlome netobulos išvaizdos, bet vis dar puikiai vartoti tinkančius šviežius vaisius ir daržoves. Maišeliai sveria po maždaug 3 kg, o rinkinių kaina siekia 0,75 Eur/kg. „Geradarių maišelius“ jau pamėgusių klientų patirtis rodo, kad šiuos vaisius ir daržoves galima puikiai naudoti salotoms, troškiniams, glotnučiams ir t.t.“, – sako K. Lebednikas.

Šviežių vaisių ir daržovių galima įsigyti 72 „Lidl“ parduotuvėse 27 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje ir Gargžduose.