Grilio soste – naujas karalius: vasaros iškylų karūną matuojasi graikiškieji sūriai

03.06.2024 10:00:00 | Vilnius

Grilio soste – naujas karalius: vasaros iškylų karūną matuojasi graikiškieji sūriai

Kiekvieno gurmano svajonėse – vakarienė bent vieną „Michelin“ žvaigždutę turinčiame restorane. Dar geriau, jei tų žvaigždučių – dvi ar net trys. Tačiau vasarai prasidėjus, svajonių vakariene kad ir kasdien galima mėgautis po milijonu žvaigždučių – tereikia tik sulaukti saulėlydžio ir pasigaminti ką nors skanaus, nusižiūrėjus idėją iš geriausių pasaulio virtuvių, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Įkvėpimo grilio patiekalams semiasi iš Graikijos

Žinomas internetinis tradicinio maisto kelionių vadovas „TasteAtlas“, neseniai paskelbęs lietuviškuosius šaltibarščius geriausia šalta sriuba pasaulyje, atliko kitą itin išsamų tyrimą. Įvertinus šimtus tūkstančių patiekalų ir maisto produktų vertinimų, trimis geriausiomis pasaulio virtuvėmis paskelbė Italijos, Japonijos ir Graikijos virtuves. Nors jų patiekalus Lietuvos gyventojai vertina visus metus, ypač vasarą išauga susidomėjimas graikiškais grilio patiekalais.

Graikijos virtuvė garsi savo mėsiškais patiekalais – tiek „souvlaki“ iešmelius, tiek „gyros“ kebabai, kuriuos paskanina keptos bulvytės mėgstami visame pasaulyje. Vietos čia randa ir šviežios daržovės: paprikos, baklažanai ir dar daugiau, kurias paskanina šlakelis ypač tyro alyvuogių aliejaus. Sakoma, kad Ispanijoje pagamintas alyvuogių aliejus – populiariausias visame pasaulyje. Tačiau graikiškasis pasižymi ypatingu skoniu, o šalies klimatas ir dirvožemis – bene tinkamiausi auginti alyvuogėms.

Pastebima ir tai, kad pastaraisiais metais ypač išaugo susidomėjimas nemėsiškais grilio patiekalais, tarp kurių populiariausi – kepti sūriai. Būtent iš graikiškojo Kipro kildinamas „Halloumi“ sūris – bene tinkamiausias pasirinkimas norintiems paįvairinti grilio asortimentą. Šis sūris – tvirtos konsistencijos ir ryškaus skonio, o ir gali būti kepamas tiesiai ant grotelių – išorei apskrudus, vidus bus šiltas ir tąsus. Užtenka vos kelių šlakelių alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, ir jau galima kepti.

Aukščiausios klasės restorano verta – Graikijos įkvėpta vakarienė

Jei jūsų laukia vakarienė aukščiausios klasės restorane po milijonu žvaigždžių, tebūnie ji įkvėpta didingos istorijos kupinos Graikijos! Šįkart „Lidl“ virtuvės meistrai kviečia pasigaminti keptą „Halloumi“ sūrį, kurį puikiai papildys grilintos šviežios daržovės: paprikos, pomidorai ir baklažanai.

Visos šeimos vakarienei reikės:

650–700 g „Halloumi“ sūrio kepimui

3–4 saldžiųjų paprikų

1 didesnio baklažano

500 g vynuoginių pomidorų su šakelėmis

250 g žaliųjų alyvuogių

Saujos kaparėlių

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Kelių šlakelių alyvuogių aliejaus

Pirmiausia, gerai įkaitinkite kepsninę – taip „Halloumi“ sūris iškeps tinkamai ir neprilips prie grotelių.

Sūrį supjaustykite maždaug 2 cm storio kepsneliais ir iš abiejų pusių apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Įtrinkite jį rankomis į sūrio gabalėlius.

Paprikas perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas, o baklažanus supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais. Tiek paprikas, tiek baklažanus apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Ant grotelių sudėkite sūrį, paprikas ir baklažanus. Sūrį iš abiejų pusių pakepinkite apie 2–3 minutes, kol išryškės grotelių žymės. Panašiai laiko kepkite ir paprikas bei baklažanus. Paprikoms iškepus, supjaustykite jas į kelias dalis.

Jiems iškepus, ant grotelių sudėkite pomidorus ir kepkite apie porą minučių, kol jų odelė susiraukšlės.

Į atskiras lėkštes paskirstykite pjaustytą papriką, baklažano griežinėlius ir pomidorus. Įberkite alyvuogių, kaparėlių ir sudėkite „Halloumi“ kepsnelius. Apšlakstykite viską alyvuogių aliejumi, užberkite druskos, pipirų, ir skanaukite!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau