Futbolo ir maisto harmonija: įkvepiančios istorijos iš čempionų virtuvės

27.05.2024 10:00:00 | Vilnius

Futbolo ir maisto harmonija: įkvepiančios istorijos iš čempionų virtuvės

Vos po kelių savaičių prasidės laukiamiausias milijonų futbolo fanų renginys – Europos futbolo čempionatas. Maistas – esminė kiekvieno futbolininko dalis, nes skani ir maistinga mityba yra būtina norint tapti futbolo žvaigžde. Belaukiant Vokietijoje vyksiančio 2024 m. Europos futbolo čempionato, prisiminkime praėjusio čempionato nugalėtojus – italus ir kuo ypatinga jų virtuvė, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Ištikimi kulinarinėms tradicijoms

„Esame tai, ką valgome“ – daugiau nei prieš 150 metų vokiečių filosofas Liudvigas Fojerbachas ištarė šią frazę, kuri išlieka populiari iki šių dienų. Beveik visi mėgstame gerą maistą, o tai, ką valgome, daro didelę įtaką mūsų kasdienybei.

Italijos futbolo rinktinė, garsėjanti ne tik savo žaidimo technika, bet ir išskirtiniais kulinariniais pasirinkimais, puikiai supranta, kad teisinga mityba yra esminė sėkmingo žaidimo dalis. Tad futbolo čempionų maisto racionas yra griežtai prižiūrimas maisto specialistų. Be to, jis – kruopščiai suderintas su sportininkų treniruočių režimu ir rungtynių tvarkaraščiu, siekiant užtikrinti optimalią kiekvieno žaidėjo fizinę būklę ir geriausius rezultatus aikštėje. Žinoma, mitybos rekomendacijos yra pritaikomos prie kultūrinių ir individualių aplinkybių.

Nepaisant griežto mitybos plano, italai išlieka ištikimi savo kulinarinėms tradicijoms. Dažniausiai jų mityboje vyrauja švieži, aukštos kokybės ingredientai: pomidorai, alyvuogės, mocarela sūris, šviežios žolelės bei tyras alyvuogių aliejus.

Makaronai – tobulai sporto dietai

Makaronai ir sportas – suderinami, atsakytų tiek futbolininkai, tiek ir maratonininkai. Futbolo žaidėjams reikalingas didelis energijos kiekis, tad jų racione ypač svarbūs angliavandeniai. Būtent dėl šios priežasties prieš treniruotes bei svarbias rungtynes futbolininkai dažnai valgo makaronus arba daugiaryžį (rizotą). Šie italų virtuvės patiekalai ne tik aprūpina kompleksiniais angliavandeniais, bet ir yra gausūs mineralinėmis medžiagomis bei vitaminais.

Siekiant geriausių sporto rezultatų, rekomenduojama rinktis pilno grūdo ekologiškus makaronus, kuriuose gausu seleno, magnio, cinko, B grupės vitaminų ir maistinių skaidulų.

Baltymai ar nuodėmingi desertai?

Siekiant užtikrinti pilnavertę mitybą, svarbūs ne tik prieš tai jau minėti angliavandeniai, bet ir baltymai. Jie – būtini raumenų atsistatymui ir augimui, todėl Italijos futbolo rinktinės žaidėjai renkasi liesą vištieną ir kalakutieną, žuvį, jūros gėrybes bei ankštinius produktus.

Deja, bet gardžiais tortais su riebia grietinėle arba garuojančiu pyragu futbolo žaidėjai piktnaudžiauti negali, todėl desertui renkasi įvairius vaisius bei liesus jogurtus. Vaisiai – labai svarbi sportininkų mitybos dalis, nes yra vitaminų ir antioksidantų šaltinis.

Italijos čempionų įkvėpta vakarienė: klasikinis rizoto ir gaivi panakota

Vis dėlto, net ir didžiausios futbolo žvaigždės kartais pasimėgauja kiek labiau nuodėmingais skanėstais. „Lidl“ virtuvės meistrai, įkvėpti Italijos futbolo rinktinės, siūlo pasigaminti greitą ir maistingą daugiaryžį, dar vadinamą rizotu, o vakarą pasaldinti gaivia citrinine panakota.

Daugiaryžiui reikės:

4 v. š. parduotuvėje pirkto arba namuose pagaminto vištienos sultinio

5 v. š. nesūdyto sviesto

1 baltojo svogūno

2 1/2 a. š. druskos

1/2 st. arborio ryžių

Saujos žaliųjų žirnelių

1 v. š. nealkoholinio sauso baltojo vyno

1 1/2 v. š. smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio

3/4 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Paruošimas:

Vidutinio dydžio puode ant vidutinio stiprumo ugnies kaitinkite sultinį, kol pradės garuoti. Sumažinkite ugnį ir uždenkite puodą.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite 4 šaukštus sviesto. Smulkiai supjaustykite ir sudėkite svogūną, 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir, retkarčiais pamaišydami, kepkite, kol svogūnas suminkštės ir taps permatomas. Suberkite ryžius ir maišydami virkite.

Supilkite vyną ir virkite apie 3–4 minutes, kol skystis įsigers. Įpilkite 3 puodelius šilto sultinio, išmaišykite ir virkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Sumažinkite ugnį iki vidutinės, uždenkite dangčiu ir troškinkite dar apie 10–15 minučių, kol ryžiai suminkštės.

Atidenkite keptuvę ir įpilkite dar 1/2 puodelio šilto sultinio ir toliau maišydami virkite, kol sultinys įsigers. Paragaukite ir, jei ryžiai vis dar šiek tiek kieti, supilkite likusį sultinį ir toliau maišydami virkite, kol jis įsigers ir ryžiai galutinai suminkštės.

Nuimkite nuo ugnies. Įmaišykite tarkuotą parmezano sūrį, pipirus ir likusį 1 šaukštą sviesto, kol sūris ir sviestas išsilydys. Suberkite žaliuosius žirnelius ir dar kartą išmaišykite. Patiekite iš karto.

Atgaivins net ir po intensyviausios treniruotės: citrininė panakota

Gaiviai panakotai reikės:

250 g „Pilos“ jogurto

120 g „Pilos“ grietinėlės

3 vnt. želatinos lakštų

1 citrinos

4 a. š. medaus

1 a. š. vanilės ekstrakto

Citrinos žievelės, šviežių mėtų lapelių papuošimui

Paruošimas: 

Pamirkykite želatinos lapelius vandenyje ir palaukite, kol jie suminkštės. Per tą laiką nuplaukite ir nusausinkite citriną, ją išspauskite ir sutarkuokite žievelę.

Puode pašildykite grietinėlę su medumi ir vanilės ekstraktu. Sudėkite suminkštėjusius želė lapelius ir gerai išmaišykite, kol jie ištirps.

Nuimkite nuo ugnies, palikite atvėsti ir supilkite citrinos sultis bei jogurtą. Viską gerai išmaišykite. 

Padalykite mišinį į nedideles stiklines ir apibarstykite citrinos žievele.

Dėkite į šaldytuvą 3-4 valandoms, kad panakota sustingtų. Patiekiant papuoškite šviežių mėtų lapeliais. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau