Atlaisvinkite vietos ant stalo omarui: kaip paruošti ir valgyti šį delikatesą
25.03.2024 11:00:00 | Vilnius
Artėjant Velykoms dažnas susimąsto, ką pasigaminti šventinei vakarienei ar nusivežti lauktuvėms pas gimines bei draugus. Nors paprastai žmonės linkę rinktis laiko patikrintus receptus, Lietuvoje vis labiau populiarėjantys jūros gėrybių patiekalai gali būti vienas iš naujų skonių velykiniame meniu, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Omaras – patiekalas, kurio paruošimas nereikalauja didelių pastangų, tačiau neabejotinai suteiks jūsų stalui naujų skonių ir prabangos už mažą kainą. Be to, juo galėsite pasidalinti su šeima ar draugų kompanija.
Omarai įprastai yra ruošiami verdant juos vandenyje arba garuose. Šiuos vėžiagyvius galima valgyti tiek kaip pagrindinį patiekalą, tiek kaip sumuštinių ar kitų patiekalų – makaronų, bulvių, košių – priedą.
Šeimą ir draugus suartinanti patirtis – ne tik gurmanams
Vis dėlto, dažniausiai omaras tampa tikra stalo pažiba – jis būna valgomas be jokių priedų, tiesiog mirkant skirtingas jo dalis į lydytą, karštą sviestą. Tiesa, šį delikatesą taip pat galima valgyti apšlaksčius citrinos sultimis arba pagardinus majonezu.
Kadangi omaras dažniausiai yra valgomas rankomis, šis procesas gali tapti nuotaikinga patirtimi, kuomet skirtingomis patiekalo dalimis yra dalijamasi su kitais šeimos nariais ar draugų kompanija. Be to, prieš valgydami omarą pasiruoškite daugybę servetėlių – tykštantis sviestas ir išteptos rankos yra neišvengiama, bet nuotaiką pakelianti tokios vakarienės dalis.
Nors omarai paprastai asocijuojasi su prabangiais restoranais ar egzotiškomis kelionėmis, dabar norint jų paragauti nereikia nei toli keliauti, nei daug išlaidauti. „Lidl“ ekspertai siūlo šias Velykas sutikti išskirtinai, savo šventiniam stalui suteikiant naujų, ryškiai raudonų spalvų ir dalijasi gardaus omaro receptu bei detaliomis instrukcijomis, kaip jį rekomenduojama valgyti.
Velykinio omaro paruošimas ir valgymas
8 porcijoms patiekalo reikės:
4 „Deluxe“ omarų, 2–3 v. š. druskos, 300 g sviesto, didelio ir mažo puodų, patiekimo indo, citrinų skiltelių, trintuvės, termometro, žnyplių, servetėlių ar prijuosčių, riešutų arba omaro gliaudyklės.
Paruošimo būdas ir valgymo instrukcijos: didelį puodą maždaug iki pusės pripildykite vandeniu, pasūdykite ir užvirkite. Tada žnyplėmis paimkite omarus ir kiekvieną jų panardinkite galva į vandenį. Uždenkite ir leiskite vandeniui vėl užvirti. Kai vanduo vėl užvirs, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir leiskite virti apie 7 minutes. Kai omarai bus paruošti, kiautai taps ryškiai raudonos spalvos, o mėsa nepermatoma ir tvirta.
Tuomet nedideliame puode ištirpdykite sviestą. Jam ištirpus, nuimkite puodą nuo ugnies ir patiekite sviestą atskirame dubenėlyje, į kurį galėtumėte mirkyti omaro dalis.
Žnyplėmis ištraukite omarus iš vandens ir sudėkite juos į sietelį, kad nutekėtų vandens perteklius. Jeigu svečiai patys lukštens omarus, juos galite patiekti tiesiog lėkštėse. Nepamirškite šalia patiekti ir citrinos, o ant stalo padėti dubenėlio su karštu sviestu.
Išdalinkite svečiams dideles servetėles, padėkite ir didelį dubenį, skirtą vėžiagyvių kiautams. Juos, beje, galima vėliau panaudoti gardžiai vėžiagyvių sriubai.
Norėdami atskirti omaro uodegą, sulenkite ją atgal ir stipriai pasukite. Pradedami nuo galo, virtuvinėmis žirklėmis nukirpkite uodegą iki apačios. Tuomet atidarykite abi puses ir išimkite uodegos mėsą, kuri turėtų būti vientisa. Būtent uodegoje ir yra daugiausia omaro mėsos. Norėdami ištraukti giliau esančią mėsą, naudokite šakutę.
Atskirti omaro žnyples nesudėtinga, tačiau tai rekomenduojama daryti su virtuvinėmis žirklėmis. Taip pat galima lenkti žnyples pirmyn ir atgal, kol jos nulūš. Tuomet su riešutų arba omarų gliaudykle suskaldykite žnyplės kiautą, esantį prie jos apačios – turėtumėte išgirsti garsų pokštelėjimą. Pradarykite kiautą ir išimkite mėsą, kuri taip pat turėtų būti vientisa. Tęskite šį procesą, pradarydami kiekvieną žnyplės dalį. Skanaus!