Ūkininkas M. Laukaitis: europinius standartus pranokstantys „Lidl“ reikalavimai paskatino spartesnį inovacijų diegimą ūkyje

11.09.2019 10:00:00 | Vilnius

Jau daugiau nei 10 metų daržoves auginantis ūkininkas Martynas Laukaitis nuolat investuoja į inovatyvias technologijas. Jo siekiama aukščiausia produktų kokybė atitinka tarptautinio „GLOBAL G.A.P.“ sertifikato reikalavimus, o tai, pasak ūkininko, leidžia lygiuotis į geriausius inovatyvius Europos ūkius. Aukščiausius kokybės reikalavimus taikantis prekybos tinklas „Lidl“ su M. Laukaičio ūkiu bendradarbiauja nuo pirmosios parduotuvės Lietuvoje atidarymo dienos – jo bulvės ir kitos daržovės čia parduodamos visus metus.

Šakių rajone 450 ha užimančius ūkininko daržovių laukus prižiūrėti padeda naujausios technologijos: ūkyje įdiegtos laistymo sistemos, dalį derliaus nuimti padeda sunkioji technika, o sandėliavimo patalpų priežiūra rūpinasi speciali temperatūrą ir drėgmę reguliuojanti sistema. M. Laukaitis neslepia, kad šie sprendimai dar ne pabaiga – griežtėjantys produkcijos kokybės reikalavimai skatina dar spartesnį technologinį progresą versle.

„Griežti kokybės reikalavimai skatina tobulėti, kad galėtume tiekti vis kokybiškesnę ir švaresnę produkciją vartotojams. Nepaisant to, kad mūsų ūkio produkcija sertifikuota pagal europinius standarus, daugiausia iššūkių kelia „Lidl“ reikalavimai, kurie yra aukštesni už minimalius europinius. Pavyzdžiui, „Lidl“ tiekiamuose produktuose augalų apsaugos priemonių arba pesticidų likučių kiekis turi būti tris kartus mažesnis nei Europos standartas. Šis reikalavimas privertė mus ženkliai pasitempti ir paskatino dar spartesnį inovacijų diegimą ūkyje“, – teigia pašnekovas.

Trąšų vartojimą planuoja mažinti trečdaliu

Ūkininkas šiemet pradėjo taikyti išmanųjį tręšimą. Kasmet atliekami dirvos tyrimai, norint sužinoti, kiek dirvožemyje yra maistinių medžiagų ir pagal tai yra sudaromi tręšimo planai. Anot pašnekovo, tokie tyrimai padeda saugoti gamtą bei sukurti sveikesnį produktą, naudojant mažesnius trąšų kiekius.

„Inovatyvų tręšimo aparatą įsigijome prieš trejus metus, o išmanųjį tręšimą visame ūkyje pradėjome taikyti šiemet. Net ne pilnus metus taikant šią technologiją jau galiu prognozuoti, kad trąšų vartojimą sumažinsime 20-30 proc.“, – akcentuoja M. Laukaitis.

Sunkiąją techniką valdo GPS

Pašnekovas teigia, kad efektyviai panaudoti trąšas bei išnaudoti žemės plotą padeda ūkyje taikoma tikslioji žemdirbystė.

„Taikome GPS technologijas automatinio vairavimo sistemose – ūkio techniką valdanti sistema geba vairuoti techniką tiksliau nei žmogus. Vairuotojui reikia tik prižiūrėti jos eigą. Ši technologija padeda tiksliai išnaudoti žemės plotą sėjant augalus – nepaliekama neapsodinto ploto, kurį reikėtų tręšti ir prižiūrėti. Efektyviai išnaudoję turimą žemės plotą, su tuo pačiu trąšų kiekiu užauginame didesnį produkcijos kiekį ir tausojame gamtą“, – pasakoja ūkininkas.

Didžiausias iššūkis – klimato kaita

M. Laukaitis akcentuoja, kad visgi vienu didžiausių iššūkių pastaraisiais metais tapo ne tik griežtėjantys produkcijos kokybės reikalavimai, bet ir klimato kaita. Pašnekovas prisimena, kad anksčiau buvo užtikrintas, jog bulvę užaugins be papildomo laistymo, bet pastarieji dveji metai paskatino ūkininką investuoti į drėkinimo sistemą.

„Investuojame į drėkinimo sistemą, kad turėtume ką pasiūlyti klientui ir sausringais metais, kokie buvo paskutiniai dveji. Stengiamės užauginti priimtiniausias lietuvio skoniui bulves, orientuojamės į tai, ko nori klientas“, – teigia pašnekovas.

„Lidl“ įdiegė tarptautinio sertifikavimo poreikį

M. Laukaitis pasakoja, kad daržininkystės ūkį įkūrė 2007 metais ir nuo pirmosios dienos nusprendė lygiuotis į inovatyvius Olandijos bei Danijos ūkius.

„Pirmiausia daug dėmesio ir investicijų skyrėme kokybės valdymo sistemoms, už tai buvome įvertinti tarptautiniu „GLOBAL G.A.P.“ sertifikatu, užtikrinančiu gerają žemės ūkio praktiką produkciją auginant atsakingai. Vakarų šalyse šio sertifikato reikalauja visi užsakovai, o Lietuvoje pirmasis klientas, paminėjęs ši dokumentą, buvo „Lidl“ prekybos tinklas“, – pasakoja ūkininkas.

Verslininko ūkis taip pat yra sertifikuotas nacionaliniu NKP gamybos sertifikatu. Jis nurodo apribojimus, ūkyje taikyti mažesnius chemijos trąšų kiekius, tam, kad produktas būtų kiek galima sveikesnis.

„Esame tarptautinis prekybos tinklas, bet lietuviškumas bei vietinė produkcija mums labai svarbi. Stengiamės Lietuvos „Lidl“ parduotuvėse įtraukti kuo daugiau lietuviškos produkcijos,  keldami tokius pačius griežtus reikalavimus – visi „Lidl“ daržoves tiekiantys ūkiai privalo turėti tarptautinį „GLOBAL G.A.P.“ sertifikatą, įrodantį gerąją ūkininkavimo patirtį“, – sako Karolis Lebednikas, „Lidl“ Kokybės departamento vadovo pavaduotojas.

Atsisiųsti (941 KB)