Vasara ant riekelių: šviežumu alsuojantys sumuštiniai, kurie nustebins ir piniginę, ir skonio receptorius
12.06.2025 | Lietuva
Atėjusi vasara kviečia eksperimentuoti, atrasti netikėtus skonių derinius ir dažniau rinktis originalius sprendimus tiek lauke, tiek virtuvėje. O svarbiausia: gardūs, švieži patiekalai tikrai neprivalo kainuoti daug. Šią savaitę „Lidl“ kviečia išbandyti du nebrangius, šviežumu ir sąžine alsuojančius receptus, kurie patiks tiek vegetariško, tiek tradicinio skonio gerbėjams.
Nuo vaikystės virtuvės iki grilio
Karšti sumuštiniai daugeliui ne tik patiekalas, bet ir emocija. Jie primena vaikystę, kai šeštadienio rytą virtuvėje pasklisdavo apskrudusios duonos ir tirpstančio sūrio kvapas, o ant lėkštės garuodavo paprastas, bet toks gardus karštas sumuštinis. Jie buvo tarsi maža šventė: greiti, sotūs ir visada skanūs. Kiekvienas turėjo savo „tobulo sumuštinio“ receptą.
Tai vienas tų patiekalų, kuris pasaulyje užkariavo tiek greitojo maisto restoranų, tiek šeimų virtuvių širdis. Nors pirmieji sumuštiniai minimi dar XVIII a. Anglijoje, jų karšto varianto populiarumas išaugo XX a. pradžioje, kai JAV pradėjo gaminti elektrines skrudintuves. Paprasti, greitai paruošiami ir lengvai pritaikomi pagal kiekvieno skonį, jie tapo neatsiejama užkandžių, pietų dėžučių ir net gurmaniškų meniu dalimi.
Svarbiausia – sumuštinis nebūtinai turi būti klasikinis. Jis gali būti toks, kokį rasite šiuose receptuose: su grilintu tofu, gvakamole ar net žuvies maltinuku, šviežiomis daržovėmis ir traškia bandele. Taip pat ir grilio patiekalai – tai nebūtinai šonkauliai ar dešrelės. Kūrybiški, nebrangūs ir švieži variantai praturtina vasaros meniu, leidžia atrasti naujų skonių, kurie patiks visai šeimai. Gera žinia ta, kad viską galima paruošti greitai, lengvai, o valgyti – be sąžinės graužaties.
Kodėl verta išbandyti?
Šie sumuštiniai tiks tiek vėlyviems pusryčiams, tiek vakarui prie grilio. Juos lengva paruošti, jie neapsunkina, o naudojami ingredientai yra draugiški tiek aplinkai, tiek kūnui. Grilintas tofu ir tvariai išauginta žuvis – puikus pasirinkimas, kai norisi sąmoningesnių sprendimų be skonio kompromisų. Žinoma, skonių receptorius dar labiau pamalonins ir taps nepralenkiamu pagrindu kiekvienam sumuštiniui traški duona bei šviežios bandelės.
Grilintas tofu su gvakamole – vegetariškai karšta
Jums reikės:
- 1 pakuotės „Grillmeister“ tofu
- 1 prinokusio avokado
- Pusės žaliosios citrinos sulčių
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
- Šviežio česnako skiltelės
- 2 riekelių ruginių ar sėklomis pagardintų duonos riekelių
- Alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Tofu supjaustykite maždaug 1-2 cm storio riekelėmis, lengvai aptepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite ant grilio po 2–3 minutes iš abiejų pusių, kol išorė lengvai apskrus. Tuo metu avokadą sutrinkite šakute, šliūkštelkite žaliosios citrinos sulčių, įberkite druskos, pipirų ir įspauskite skiltelę česnako. Duonos riekeles taip pat trumpai paskrudinkite ant grotelių. Ant duonos dėkite gvakamolę, grilintą tofu ir, jei norisi, šviežių pomidorų ar saujelę salotų. Skanaus!
Karpio žuvainiai su šviežiomis daržovėmis
- 2 burgeriams reikės:
- 2 „Kintai“ karpio maltinukų su imbieru ir ciberžole
- 2 burgerių bandelių
- 2 pomidoro griežinėlių
- Saujos salotų
- Šaukšto garstyčių ar jogurtinio padažo
- Alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Karpio maltinukus kepkite ant grilio 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus. Bandelės puseles taip pat pašildykite ant grotelių. Apatinę pusę patepkite padažu, dėkite salotas, pomidorus ar kitas mėgstamas šviežias daržoves, karpio maltinuką ir uždenkite viršutine bandele. Skanaus!
Šiuo metu Lietuvoje veikia 81 „Lidl“ parduotuvė 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.