Mūsų meilė kebabams ir legendinis Berlyno „Döner“ receptas: lengvai pasigaminsite namuose

25.02.2025 | Lietuva

Doner kebabas

Visi sutaria, kad maistas jungia žmones, tačiau, kai mėsa ant iešmo nuo rytų iki vakarų tampa kultūros dalimi – tai jau stebina. Ir šį kartą ne apie šašlyką. Pakalbėsime apie kitą patiekalą, kuris užgimė dar prieš Kristų, tačiau gyvena tarp mūsų. Tai – jo didenybė kebabas. Būtų sunku sugalvoti labiau Vilnių, Stambulą ir Berlyną jungiantį dalyką nei sultingos mėsos suktinukas su daržovėmis.

Tiesa, rytus ir vakarus jungia ne tik šis patiekalas. Nuo šios savaitės visose „Lidl“ parduotuvėse galėsite rasti įvairiausių Artimųjų Rytų bei Vokietijos virtuvės produktų: nuo virtinukų, užtepėlių, gardžių mėsos gaminių iki spalvingų desertų bei gaiviųjų gėrimų.

Ant iešmo

Bet grįžkime prie kebabo. Šio žodžio ir patiekalo šaknys siekia Artimųjų Rytų ir Centrinės Azijos kulinarines tradicijas, kurios migracijos metu pasiekė Vakarų Europą, o vėliau ir Šiaurės šalis. Pats žodis „kebabas“ yra kilęs iš arabų kalbos žodžio „kabāb“, kuris reiškia keptą arba skrudintą mėsą. Nors daugeliui pirma asociacija, išgirdus šį žodį, yra į lavašą susukta kepta mėsa su daržovėmis ir česnakiniu padažu, kebabu galime vadinti ir šašlyką. 

Įdomu tai, kad kebabas jau tapo bendriniu, labai konkretų patiekalą apibūdinančiu žodžiu ir nuo savo pirminės reikšmės per daugelį metų nutolo. Nenustebkite, kad svečioje šalyje užsisakę kebabą, jūs gausite tiesiog iešmelį keptos mėsos. Norėdami gauti mums įprastą kebabą – prašykite „Döner“ (Vokietijoje), „Gyros“ (Graikijoje) arba „Šavarma“ (Turkijoje).

Kas yra tas „Döner“?

Berlynas – miestas, kuriame ne tik verda intensyvus kultūrinis gyvenimas. Čia verda ir viso pasaulio puodai, kuriuose garuoja įvairiausių šalių bei kultūrų skonių deriniai. Vis dėlto, Berlynas garsėja ir savo gausia turkų bendruomene, kuri šiam miestui atnešė ir legendinius „Döner“ kebabus, be kurių nei dažnas vokietis, nei turistas neįsivaizduoja savo viešnagės šiame mieste.

Nuo internete išgarsėjusio Mustafos, prie kurio kebabų kioskelio driekiasi dešimteriopos eilės iki paprastų nedidukių užkandinių – visur Berlyne gausite „Döner“. Tai yra pitoje arba lavaše susukta, sultinga mėsa, kepta ant vertikalaus besisukančio iešmo, su daržovėmis ir vienu specialiu ingredientu, išskiriančiu Berlyno kebabus nuo mums įprastų.

Jau minėtas Mustafa kebabus gardina ne kuo kitu, o fetos sūriu bei jogurto padažu, kurie patiekalui suteikia daugiau skonio bei puikiai dera su gaiviomis daržovėmis: pomidorais ir salotomis.

Norinčius bent akimirkai turėti Berlyną namie ir smagiai bei gardžiai sutikti draugus, kviečiame pasigaminti berlynietiško „Döner“ kebabo interpretaciją namuose. Suprantama, kad specialaus iešmo mėsos kepimui neturėsite, tačiau tam puikiai tiks tiesiog grilinta vištiena.

2 porcijoms jums reikės:

2 pitos duonelių arba lavašų

1 vištienos krūtinėlės

Pekino salotų

1–2 pomidorų

100 g fetos sūrio

200 ml graikiško jogurto

Druskos, pipirų

Šlakelio citrinos sulčių

Čiobrelių ar kitų prieskoninių žolelių

Vištienos krūtinėlę apkepkite ant griliaus (tiks ir keptuvė), kol mėsa apskrus. Pasistenkite neperkepti, kad krūtinėlė neišsausėtų. Iškeptą mėsą pagardinkite druska bei pipirais ir supjaustykite itin plonais griežinėliais. 

Dabar pasiruoškite daržoves: salotas smulkiai sukapokite, apšlakstykite citrinos sultimis, pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais. Pitą arba lavašą lengvai pašildykite sausoje keptuvėje, kraštus aptepkite graikišku jogurtu, uždėkite gausiai vištienos bei salotų ir pomidorų. Viską pagardinkite fetos gabalėliais. 

Skanaus!

Visą šią savaitę Vokietijos ir Artimųjų Rytų produktai jūsų lauks „Lidl” parduotuvių lentynose. Mėsos gaminiai, sūriai, užtepėlės bei desertai – atraskite dar neragautų skonių, išbandykite naujus receptus ir mėgaukitės artėjančio pavasario nuotaika su „Lidl”.

„Lidl” parduotuvės veikia 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau