„Lidl“ parduotuvėse prasideda „Augalausis“ – asortimente dar daugiau augalinės kilmės produktų
02.01.2025 | Lietuva
Jau trečius metus iš eilės prekybos tinklas „Lidl“ skelbia augalinio sausio mėnesio iššūkį – „Augalausį“, kurio metu kviečia pirkėjus į savo kasdienę mitybą įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų ir atrasti naujų skonių. Kadangi visiškas perėjimas prie augalinės mitybos gali pasirodyti sudėtingas, specialistai pataria tai daryti pamažu bei atskleidžia, kokių klaidų reikėtų vengti.
„Augalinė mityba yra naudinga sveikatai – mokslininkų teigimu, ji gali padėti sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką, pagerinti savijautą ir suteikti organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Visgi kardinalūs pokyčiai mitybos įpročiuose dažnai būna sudėtingi ir reikalauja kantrybės bei nuoseklumo, todėl naudinga pradėti nuo mažų žingsnių. Pavyzdžiui, į racioną įtraukiant daugiau augalinės kilmės produktų ar išbandant įvairias alternatyvas“, – sako „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė.
Svarbu pradėti pamažu
Augalinių atradimų programos „Nori Gali“ vadovės Austėjos Vakarinaitės teigimu, svarbiausias žingsnis, siekiant pereiti prie augalinės mitybos – neskubėti ir į savo kasdienį meniu augalinės kilmės baltymų turinčius produktus įtraukti palengva.
„Mūsų patirtis rodo, kad geriausių rezultatų pasiseka pasiekti tada, kai prie augalinės mitybos pereinama palaipsniui. Taip organizmas nepatiria šoko, o įprasti arba nuo seno pamėgti produktai pamažu pakeičiami kokybiškomis augalinėmis alternatyvomis. Pradėkite nuo vienos augalinės dienos per savaitę, vieno augalinio patiekalo per dieną, pabandykite paieškoti, kuo pakeisti labiausiai kasdieniniame racione dominuojančius produktus – pavyzdžiui, vietoje karvės pieno išmėginkite augalinį“, – pasakoja A. Vakarinaitė.
Pasak M. Anilionės, puikiu keliu augalinės mitybos link gali tapti pasaulyje sparčiai populiarėjantis „30 augalinės kilmės produktų per savaitę“ (angl. 30 plants per week) iššūkis.
„Jo tikslas – per savaitę vartoti bent 30 skirtingų augalinių produktų, įskaitant daržoves, vaisius, grūdus, ankštines kultūras, riešutus ir sėklas. Toks metodas ne tik skatina valgyti daugiau augalinės kilmės produktų, bet ir padeda lengviau pereiti prie subalansuotos augalinės mitybos, nes su kiekvienu produktu atrandame naujų skonių ir maistingų derinių“, – teigia „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.
Rinkitės kuo įvairesnius produktus
Pasak A. Vakarinaitės, staigus bandymas pakeisti savo mitybos įpročius – ne vienintelė dažnai pasitaikanti klaida.
„Kai kurie prie augalinės arba augalinio pagrindo mitybos bandantys pereiti žmonės neapgalvoja, kaip į savo mitybą įtraukti pakankamai baltymų. Palaipsniui iš savo raciono išimdami gyvūninės kilmės produktus, turėtumėte juos pakeisti maistingomis augalinėmis alternatyvomis – pavyzdžiui, baltymais turtingais sojos produktais, lęšiais, pupelėmis, kanapių sėklomis, grikiais, bolivine balanda ar iš kviečių gaminamu seitanu. Taip pat svarbu, kad augaliniai baltymų šaltiniai būtų skirtingi – taip drauge su maistu įsisavinsite visas būtinąsias aminorūgštis“, – tvirtina A. Vakarinaitė.
Ji priduria, kad klaidingus sprendimus augaliniu maistu susidomėję žmonės priima ir pasirinkdami jiems netinkančią pokyčių siekimo strategiją.
„Dažnai gyvūninės kilmės produktų yra atsisakoma per greitai, taip sukeliant organizmui šoką. Dar viena būdinga klaida – nepakankamas įsigilinimas į produktų sudėtis. Svarbu rinktis pilnavertišką, kuo mažiau perdirbtą maistą“, – akcentuoja „Nori Gali“ atstovė.
Gausybė organizmui naudingų produktų
Augalinė mityba – labai įvairi ir gausi skirtingų skonių bei tekstūrų, „Nori Gali“ atstovės teigimu, pasirinkus tinkamus produktus, galima mėgautis sveikesnėmis pamėgtų patiekalų alternatyvomis.
„Patariama išmėginti kiaušinio alternatyvų įvairovę – tam pasitarnauti gali bananai, trinti linų sėmenys, avinžirnių skystis ar riešutų sviestas. Taip sumažinsite blogojo cholesterolio kiekį kraujyje didinančių produktų dalį savo racione. Be abejo, besijaukinantiems augalinę mitybą nuolat rekomenduoju į savo lėkštę įtraukti ne tik gyvūninės kilmės produktų alternatyvų, bet ir kuo įvairesnio tradiciškai augaline sudėtimi pasižyminčių maisto – kruopų, ankštinių daržovių, sėklų, riešutų, fermentuotų produktų“, – pataria A. Vakarinaitė.
Jai pritaria ir M. Anilionė pridurdama, kad augalinės kilmės produktų galima rasti ir „Lidl“ parduotuvėse, o „Augalausio“ iššūkio metu, tokių produktų pasirinkimas lentynose dar platesnis.
„Nuolatiniame mūsų asortimente – pirkėjų pamilti privataus prekės ženklo „Vemondo“ tofu, skirti tiek kepimui, tiek troškiniams ar sriuboms, augaliniai vištienos bei jautienos skonio kepsniai, daržovių užtepėlės, veganiškas paplotėlis mėsainiams. Nuo sausio 1 dienos „Lidl“ parduotuvėse pirkėjai gali įsigyti ir veganiškų „Cordon Bleu“ kepsnių, įvairių humusų, veganiško sūrio, virtinukų su daržovėmis, veganiškų sausainių bei sūrio pyragų ir kitų augalinės kilmės desertų“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.
Platų augalinės kilmės produktų asortimentą galite rasti 78 „Lidl“ parduotuvėse 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.