Kokybiška mėsa kasdien: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą, gerą kainą ir kokybę?

24.07.2025 | Lietuva

Kiauliena

Mėsa – svarbi subalansuotos mitybos dalis ištisus metus, tačiau vasarą ji ypač dažnai tampa dar ir pagrindiniu grilio vakarienių akcentu. Kad ir kokį patiekalą su mėsa pasirinktumėte savo valgiaraščiui – sultingą grilio kepsnį, sumuštinį, picą ar troškinį, jo skonį lemia ne tik gaminimo būdas, bet ir tai, kokią mėsą ar jos produktus pasirenkate parduotuvėje. Tačiau, kad mėsa ir jos produktai būtų naudingi, reikia pasirinkti kokybiškus gaminius. Šių produktų kokybė ir šviežumas svarbus ne tik dėl skonio, bet ir dėl saugumo, todėl „Lidl Lietuva“ skiria išskirtinį dėmesį, kad parduotuvių lentynas pasiektų tik kokybiški ir švieži mėsos gaminiai.

„Renkantis mėsą, kokybė ir šviežumas – esminiai kriterijai. Kokybiška mėsa užtikrina, kad gautume svarbiausias maistines medžiagas – baltymus, vitaminus ir mineralus, kurie yra būtini sveikai mitybai. Tuo metu šviežumas tiesiogiai veikia mėsos skonį, tekstūrą bei saugumą. Todėl mūsų misija – pirkėjams užtikrinti tik šviežius ir kokybiškus produktus už prieinamą kainą, šiam tikslui pasitelkiame įvairias priemones – nuo atidžiai apgalvotos logistikos iki specialaus pakavimo bei atidžiai atsirenkamų tiekėjų, kurie mūsų tinkle visi yra sertifikuoti ir nuolat audituojami“, – sako „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento vadovas Karolis Lebednikas.

„Lidl“ siekia, kad kokybiška mėsa būtų prieinama kiekvienam – kasdien ir už žemą kainą. Prekybos tinklas nuosekliai investuoja į tiekimo grandinės kontrolę ir produktų atranką, kad pirkėjai galėtų rinktis šviežius, patikimus ir kokybiškus mėsos gaminius už patrauklią kainą. „Lidl“ įsitikinęs – aukšta kokybė ir gera kaina gali eiti išvien.

Išskirtinis dėmesys logistikai ir sandėliavimui

Šviežios mėsos kokybė ir saugumas priklauso nuo tinkamo temperatūros palaikymo, tad temperatūros kontrolė – svarbiausias veiksnys, užtikrinantis, kad mėsa išliktų šviežia ir nepakeistų savo savybių. Produktų temperatūra tikrinama ir produktų pristatymo metu. Taip pat temperatūra stebima visos kelionės į parduotuves metu – tam naudojami temperatūros duomenų kaupikliai, kurie talpinami į paletes. Tinkamą temperatūrą mėsai reikėtų užtikrinti ir ją įsigijus, tai ypač aktualu vasarą, jei mėsa yra transportuojama.

„Laikant mėsą aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje, bakterijos gali pradėti daugintis vos per kelias valandas, todėl šviežia mėsa privalo būti laikoma ir transportuojama tik kontroliuojamoje temperatūroje. Pavyzdžiui, tam mūsų „Lidl“ logistikos centre įrengti šliuzai, skirti užtikrinti nepertraukiama šalčio grandine pristatomiems produktams – atvežtos prekės iš transporto priemonės patenka į kontroliuojamos temperatūros šliuzus, o iš jų – tiesiai į sandėliavimo patalpą, kurioje yra palaikoma 0-4 laipsnių temperatūra. Taip pat pirkėjams svarbu nepamiršti, kad įsigijus šviežią mėsą, ją per dvi valandas reikia patalpinti į šaldytuvą, o jei to padaryti nepavyksta, pasirūpinti jos  transportavimu, pavyzdžiui, šaltkrepšyje“, – sako K. Lebednikas.

Specialistas taip pat atkreipia dėmesį, kad svarbu skirti didelį dėmesį įsigytai mėsai ir jau parsinešus ją namo. Šiuo atveju itin svarbi virtuvės higiena, kadangi salmonelės ir kiti patogenai gali patekti ant mėsos nuo įrankių ar užterštų aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa, kiaušiniai, taip pat nešvarių rankų ir pan.

Šviežumą įrodo „Eurofins“ ženklas

„Lidl“ mėsos ir jos gaminių šviežumą bei kokybę įrodo pasaulinių kokybės tyrimų lyderio „Eurofins“ suteikiamas kokybės ženklas. Pasak K. Lebedniko, Lietuvoje „Eurofins“ kokybės ženklu pažymėtų mėsos gaminių galima įsigyti tik „Lidl“ tinklo parduotuvėse.

„Kiekvienam „Eurofins“ spaudu žymimam produktui yra sudaromi specialūs tik tam gaminiui skirti išsamūs tyrimų planai. Šių analizių metu yra tikrinami gaminių mikrobiologiniai saugos ir kokybės parametrai, jų rūgštingumas, atliekami maistinių verčių tyrimai ir sensorinis vertinimas, stebimas sunkiųjų metalų ir toksinų kiekis, taip pat stebimi ir kiti kokybiniai fizikocheminiai parametrai, atsižvelgiant į produkto specifiką“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento vadovas.

Jo teigimu, ant privataus „Lidl“ prekės ženklu pažymėtų mėsos gaminių pakuočių esantis spaudas – įrodymas, kad šie produktai reguliariai tikrinami nepriklausomoje „Eurofins“ laboratorijoje. Tai savanoriškas ir papildomas žingsnis kokybės kontrolės grandinėje, kurio ėmėsi „Lidl Lietuva“, taip suteikdama pridėtinę vertę vartotojams.

Supakuoti gaminiai išlieka šviežesni

Vienas svarbiausių mėsos šviežumą užtikrinančių veiksnių – ir produktų supakavimas. Supakuoti produktai yra apsaugoti nuo tiesioginio kontakto su oru, šviesa ir drėgme, kurie skatina gedimą. Pakuotė padeda išlaikyti mėsą šviežią ilgiau, nes riboja sąlytį su išorine aplinka, todėl sulėtėja oksidacija ir bakterijų dauginimasis. Dėl šios priežasties „Lidl“ klientams siūlo tik supakuotą šviežią mėsą ir jos gaminius.

„Geriausia rinktis produktus, kurie yra supakuoti į kontroliuojamos atmosferos pakuotes – vakuumines arba atmosferines. Pastarosios – plastikiniai indeliai, kuriuose mums įprastas oras yra pakeičiamas natūralių dujų mišiniu iš anglies dioksido, azoto ir deguonies. Vakuuminės pakuotės išsiskiria tuo, kad iš jų yra pašalinimas oras, todėl produkto gedimą lemiantys mikroorganizmai nebegali daugintis“, – aiškina K. Lebednikas.

„Lidl“ privačių prekės ženklų šviežios mėsos pakuotės ne tik patogesnės pirkėjams, bet ir tvaresnės, kadangi prieš kurį laiką buvo atnaujinta pakuočių sudėtis. Pakuotės savo sudėtyje turi net 70 proc. mažiau plastiko nei prieš tai naudotos. Taip pat, palyginti su ankstesnėmis, ant šių pakuočių yra specialiomis piktogramomis išskiriamos mėsos rūšys, o tai padeda pirkėjams akimirksniu pasirinkti norimus mėsos produktus.

Šviežios ir kokybiškos mėsos bei jos produktų galima įsigyti 81 „Lidl“ parduotuvėje 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau