Populiarusis makaronų patiekalas: kaip paruošti garsųjį „Mac & Cheese“ lietuviškai
Populiarusis makaronų patiekalas: kaip paruošti garsųjį „Mac & Cheese“ lietuviškai
29.01.2024 11:00:00 | Vilnius
Makaronai su sūriu – tikriausiai vienas lengviausiai paruošiamų patiekalų, kurį dėl jo paprastumo ir puikaus skonio mėgsta ir vaikai, ir suaugę. Viena žinomiausių makaronų ir sūrio patiekalų variacijų – JAV išpopuliarėjęs „Mac & Cheese“, kuris savo tąsia tekstūra, sotumu bei populiarumu lenkia net pačius įmantriausius patiekalus. Šio patiekalo versijų visame pasaulyje tikrai netrūksta, o lietuviškoji – makaronų su varškės sūriu – interpretacija pristatoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Šimtmečius siekianti istorija
Genialumas slypi paprastume – taip galima apibūdinti kremišką makaronų ir sūrio duetą, kurio istorija siekia šimtmečius. Ar žinojote, kad tikrosios „Mac & Cheese“ šaknys slypi viduramžių Italijoje? Tuomet šiuo sočiu patiekalu, paskanintu parmezano sūriu, dažniausiai mėgaudavosi aukštesnioji visuomenės klasė. Vėliau šis derinys pradėjo plisti ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, kur įgavo dar kitokių pavidalų. Ten šis patiekalas buvo gaminamas iš parmezano arba Gruyero sūrio, lydyto ant makaronų.
Tačiau, kaip šis patiekalas pateko į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), kurios geriausiai ir žinomos dėl makaronų su sūriu? Istorija – išties įdomi, ir turi netgi politinį prieskonį.
Makaronų su sūriu receptas į amerikietišką virtuvę pateko prezidento Tomo Džefersono dėka, kuris patį receptą, meilę makaronams, taip pat makaronų gaminimo aparatą parsivežė iš Paryžiaus. Nuo to laiko amerikietiškose kulinarijos knygose pradėjo vis dažniau atsirasti įvairūs lengvai greitai ir nebrangiai paruošiamo patiekalo receptai, tad patiekalo populiarumas išties augo.
Kiekviena šeima juos gamindavo vis kitaip, pritaikydama prie savo skonio bei turimų produktų. O maisto pramonės milžinės šį patiekalą pritaikė dar greitesniam paruošimui mikrobangų krosnelėje.
Neblėstantis makaronų su sūriu populiarumas
Laikui bėgant, makaronų su sūriu derinys išpopuliarėjo ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje, įgaudamas ikonišką komfortiško, naminio maisto statusą. Skaičiuojama, kad net apie 110 milijonų amerikiečių valgo makaronus su sūriu bent kartą per tris mėnesius, o ką jau kalbėti apie visą pasaulį!
Dėl savo universalumo, paprastumo ir draugiškumo kišenei makaronai su sūriu mėgstami ir Lietuvoje. Juk ir vaikystėje dažnai mėgaudavomės šiuo paprastu patiekalu it gurmaniškumo viršūne, visai nežinodami nei jo istorijos, nei populiarumo užsienyje. O ir dabar, greitai vakarienei ruošiant makaronus su sūriu, neretą užplūsta tikra nostalgija.
Praėjęs daugybę transformacijų, dabar šis patiekalas dažnai paskaninamas ne tik čederio sūriu, bet ir papildomas gurmaniškais ingredientais, pavyzdžiui, omaro gabaliukais, krabais ar kitomis gėrybėmis.
Lietuviškos virtuvės įkvėpta makaronų su sūriu interpretacija
Lietuviškasis šių makaronų variantas – taip pat egzistuoja. Makaronai su varškės sūriu – gardi interpretacija, kuri nė kiek nenusileidžia populiariausiems receptams. Šį netradicinį, tačiau labai kremišką ir gardų receptą pasigaminti siūlo „Lidl“ ekspertai. Jam paruošti reikės:
350 g makaronų (lenktų, tūtelės formos)
200 g naminio varškės sūrio
1 česnako skiltelės
50 g sviesto
30 g miltų
1 stiklinės pieno
50 g čederio sūrio
Žalumynų papuošimui
Druskos ir pipirų pagal skonį
Pirmiausia, pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Išvirus, atidėkite juos į šalį.
Vėliau dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir nuolat juos maišykite, kad nesusidarytų gumuliukai. Tai darykite apie 2–3 min., kol masė taps švelniai auksinės spalvos. Po to pamažu supilkite pieną ir toliau maišykite, kol masė sutirštės.
Kai masė po truputį tampa tirštesnė, metas pridėti skonio. Suberkite smulkintus česnakus, druską, juoduosius pipirus ir vėl viską gerai išmaišykite.
Sumažinkite ugnį iki minimumo ir suberkite tarkuotą čederio sūrį, maišykite, kol jis visiškai ištirps ir padažas taps vientisas. Galiausiai, metas varškės sūriui, kurį galite susmulkinti pirštais ir suberti į sūrio masę.
Išvirtus makaronus suberkite į sūrio padažą, maišykite tol, kol makaronai tolygiai pasidengs kreminiu sūrio padažu.
Jei norite daugiau kremiškumo, galite valgyti nedelsdami. Jei norite, kad patiekalas dar pasidengtų traškia sūrio plutele, įdėkite į iki 175 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 25–30 minučių.
Galiausiai, papuoškite paruoštą makaronų ir sūrio patiekalą žalumynais ir pabarstykite likusiais smulkiais varškės sūrio gabalėliais.
Skanaus!