„Michelin“ gide įvertinto restorano šefas J. Kapkovičius – naujame amplua: ves laidą „Šviežios idėjos su „Lidl“

09.10.2024 10:00:00 | Vilnius

„Michelin“ gide įvertinto restorano šefas J. Kapkovičius – naujame amplua: ves laidą „Šviežios idėjos su „Lidl“

Greitai ir paprastai: to dažniausiai siekiama ruošiant tiek kasdienius, tiek ir netradicinius patiekalus. Šios taisyklės ketina laikytis ir žinomas virtuvės šefas Justinas Kapkovičius, stojęs prie naujos televizijos laidos „Šviežios idėjos su „Lidl“ vairo. Kiekvieną darbo dieną vis naują receptą pristatysiantis žymus kulinaras ketina įrodyti, kad net paprasti ingredientai gali virsti išskirtiniais patiekalais, o kūrybiškumą atrasti galima net ir kasdienėje virtuvėje.

Naujame amplua save atrandantis maisto gamybos profesionalas J. Kapkovičius pasakoja, kad netikėtas vaidmuo televizijos ekranuose jam suteikia ne tik daug džiaugsmo, bet ir naujų iššūkių. „Jaučiuosi gerai, nes darau tai, ką moku geriausiai – gaminu maistą. Žinoma, dar reikia priprasti prie kamerų, bet viskas juda gera linkme“, – džiaugiasi laidos vedėjas.

Receptai – paprasti, bet su „cinkeliu“

Prabangiam, į 2024 m. „Michelin Guide“ rekomenduojamų restoranų sąrašą įtrauktam sostinės restoranui „Telegrafas“ vadovaujantis virtuvės šefas kiekvieną darbo dieną televizijos laidoje vos per 90 sekundžių iš šviežių produktų gamins paprastus patiekalus, tinkančius tiek patyrusiam virtuvės šefui, tiek žmogui, nemėgstančiam daug laiko praleisti prie viryklės.

„Žinoma, į kiekvieną patiekalą visada stengiuosi įdėti savo „cinkelio“, kad receptai nebūtų kasdieniniai. Kaip jau 20 metų patirtį turintis šefas, noriu į virtuvę įnešti naujų vėjų, kad žmonės galėtų pasigaminti paprastų, bet neprastų patiekalų“, – sako J. Kapkovičius.

Tautiečių skoniai keičiasi: vien kotletų nebeužtenka

Kalbėdamas apie lietuvių skonio pokyčius, Justinas pastebi, jog per dvidešimt metų tautiečiai ėmė labiau suprasti, ką valgo, pavyzdžiui, jie jau išmoko atskirti gerą mėsą ir gerą paukštieną.

„Tokie pokyčiai itin džiugina. Žinoma, produktai per tuos metus taip pat labai keitėsi. Tačiau tradiciniai patiekalai vis dar išlieka mūsų virtuvės pagrindu – juo, tikėtina, liks ir toliau. Aš taip pat nevengiu pasigaminti kotletų ar pakočioti koldūnų. Vis dėlto, turėtume ieškoti naujų skonių, ir jų atrasti galime tiesiog savo virtuvėje“, – sako virtuvės šefas.

Paklaustas apie savo mėgstamiausius receptus, pašnekovas prisipažįsta, kad jo širdis linksta link europietiškos virtuvės, ypač prancūziškos ir itališkos, tačiau mėgsta įtraukti ir Tolimųjų Rytų ar Meksikos elementų. Gali atrodyti priešingai, bet žinomas kulinaras teigia nesąs išrankus – mėgsta valgyti viską: nuo paprastų iki gurmaniškų patiekalų.

„Nors restorano virtuvėje praleidžiu daugybę valandų, namuose maisto gaminimo taip pat atsisakyti nesiruošiu. Kai tik pasitaiko proga, nevengiu pasiraitoti rankovių ir kibti į darbus. To laukia ir mano artimieji, giminės bei draugai, kiekvieną kartą tikėdamiesi, jog nustebinsiu kažkokiu ypatingu patiekalu“, – tikina J. Kapkovičius.

Prieskoniai svarbu, bet be druskos ir pipirų nė iš vietos

Virtuvė be prieskonių – prėska ir blanki, su šiuo teiginiu, greičiausiai, sutiktų bet kuris kulinaras. Didelė prieskonių lentyna kiekvienam virtuvės šefui yra tarsi spalvų paletė dailininkui: panaudojus vos kelis skirtingus skonius, paprasta vištiena gali virsti egzotišku meksikietišku ar indišku patiekalu.

Tačiau, nepaisant gausybės pasirinkimų, Justinas labiausiai vertina du pagrindinius komponentus – druską ir pipirus. „Be jų tikrai neįsivaizduoju savo kūrybos. Aš juos laikau lygiaverčiais komponentais patiekale. Sieksiu laidos žiūrovams atskleisti, kad norint pasigaminti dėmesio vertą patiekalą, išskirtiniam skoniui užteks druskos bei pipirų“, – pabrėžia jis.

Dėmesys tvarumui ir kūrybiški receptai iš kasdienių produktų

Naujoje laidoje J. Kapkovičius žada taikyti ir tvarumo principus: „Gaminsime ne tik iš šviežių ingredientų, bet ir iš maisto likučių, kurių galima rasti kiekvienoje virtuvėje. Jie sėkmingai gali būti prikelti antram gyvenimui.“

Kalbėdamas apie tvarumo svarbą, virtuvės šefas bei Tvaraus maisto akademijos dėstytojas ragina mažiau švaistyti maistą ir panaudoti produktus, kurie dažnai jau yra nurašomi ir nugula į šiukšliadėžę. „Per savo receptus taip pat stengiuosi paliesti šią problemą. Yra daugybė būdų, kaip produktus vėl galime sugrąžinti į receptą. Net ir seną duoną galime paversti puikiu patiekalu – tereikia šiek tiek kūrybiškumo.“

J. Kapkovičiaus rankose gimstantys receptai yra ilgamečių darbo metų, patirties, kelionių, knygų skaitymo bei darbo su kitais profesionalais rezultatas. Žymus virtuvės šefas tvirtina: patiekalų kūryba yra nuoseklus procesas, reikalaujantis ne tik žinių, bet ir įkvėpimo, kurį galima atrasti net ir kasdienėje veikloje – tereikia tik trupučio pastabumo.

Neturintys laiko, bet norintys gardžiai paskanauti virtuvės šefo Justino Kapkovičiaus stebuklų, tai galės padaryti jau nuo spalio 7 d. Kiekvieną darbo dieną 16.30 val., iškart po TV3 žinių, žiūrovai galės stebėti lengvai paruošiamus ir aukštos klasės restorano skonio vertus virtuvės šefo Justino Kapkovičiaus patiekalus laidoje „Šviežios idėjos su „Lidl“.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau