Aplinkai draugiškesnių produktų pasirinkimas: kaip nepasiklysti produktų etiketėse?

09.10.2024 09:00:00 | Vilnius

BIO etiketė

Siekiant suteikti kuo didesnį sveikesnių produktų pasirinkimą, parduotuvių lentynos vis dažniau pasipildo prekėmis, kurių etiketėse dominuoja žodžiai „tvarus“, „ekologiškas“ ar „natūralus“. Nors visi šie terminai, jei jie pagrįsti įrodymais, žymi aplinkai ir žmogui draugiškesnius produktus, visgi jie turi skirtingą reikšmę. Kuo skiriasi šie produktai, pasakoja „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė.

„Ekologiškas, natūralus bei tvarus – terminai, kurie dažniausiai naudojami apibūdinant maisto ir kosmetikos produktus, drabužius. Nors kartais jie yra naudojami kaip sinonimai, kiekvienas jų turi specifinę reikšmę. Svarbu žinoti, kad šie terminai neprieštarauja vienas kitam – produktas gali būti ir ekologiškas, ir natūralus, ir tvarus vienu metu. Suprantant, ką reiškia kiekvienas apibrėžimas, galime apsipirkti sąmoningiau ir draugiškiau aplinkai bei sveikatai“, – sako M. Urbelytė.

Ekologiškus ir organiškus produktus atskirti padeda specialus žymėjimas

Vienas iš dažniausiai parduotuvėse sutinkamų terminų – „ekologiškas“. Kaip aiškina M. Urbelytė, tai yra tokie produktai, kurie yra užauginti nenaudojant jokių sintetinių pesticidų ar trąšų. Tai reiškia, kad šiuose produktuose nėra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir jie gaminami bei auginami taip, kad būtų padarytas kuo mažesnis poveikis aplinkai.

„Svarbu paminėti, kad ekologiškiems produktams yra taikomos griežtos taisyklės ir gaminiai turi atitikti tam tikrus standartus, kad gautų ekologiškų produktų ženklą. Tokie produktai yra žymimi Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipu – baltu lapu žaliame fone“, – sako M. Urbelytė.

Ji priduria, kad kalbant apie ekologiškus produktus, neretai yra naudojama ir dar viena sąvoka – „organiškas“. Tokie produktai taip pat privalo turėti specialius sertifikatus, kurie patvirtina, kad – žaliavos auginimo ir produktų gamybos metu buvo laikomasi tam tikrų reikalavimų. Tad tarp „ekologiškų“ ir „organiškų“ produktų – su sąlyga, kad jie turi reikiamus sertifikatus – galima praktiškai dėti lygybės ženklą.

„Pavyzdžiui, „Lidl“ turi savo specialią ekologiškų produktų liniją „Bio-Organic“, kurią gaminant yra imamasi ypatingų priemonių norint kuo mažiau pakenkti gamtai. „Bio-Organic“ į „Lidl“ parduotuves atkeliauja iš ūkių ir bendrovių, kurios laikosi ekologinio ūkininkavimo principų: palaiko ir stiprina biologinę įvairovę, mažina neatsinaujinančių ir išorės medžiagų naudojimą mastus, perdirba atliekas bei šalutinius produktus. Kartu ekologiniai ūkiai papildomai rūpinasi augalų ir gyvūnų sveikata bei savo veikloje taiko atsakingas augalininkystės ir gyvulininkystės praktikas“, – sako M. Urbelytė.

Natūralus – nebūtinai ekologiškas?

Daugiausia klausimų, ieškant sveikatai ir aplinkai palankesnių produktų, gali sukelti terminas „natūralus“. M. Urbelytė aiškina, kad  tokie produktai yra minimaliai apdoroti, juose nėra dirbtinių ingredientų, priedų ar konservantų. Tačiau, pasak M. Urbelytės, toks terminas neužtikrina, kad produktas yra užaugintas ar pagamintas laikantis ekologiškų ar kitų standartų.  

„Terminas „natūralus“ nėra griežtai reglamentuojamas ir gamintojai etiketėse jį gali naudoti laisvai. Nors šiuose gaminiuose gali būti natūralių ingredientų, juose taip pat gali būti sintetinių cheminių medžiagų, kurios gali būti kenksmingos jūsų sveikatai. Todėl svarbu atidžiai skaityti etiketes prieš perkant bet kokius natūralius produktus“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

Jos teigimu, pagrindinis ekologiškų ir natūralių produktų skirtumas – specialus žymėjimas.

„Pavyzdžiui, jei jūs savo šiltnamyje auginate agurkus ir nusprendžiate juos parduoti, tačiau neturite specialaus sertifikato, jų negalėsite vadinti ekologiškais. Žinoma, užaugintos daržovės yra natūralios, tačiau jų neprižiūrėjo specialios institucijos, kurios galėtų nustatyti, kiek ir kokių trąšų buvo naudota auginimo metu“, – sako M. Urbelytė.

Tvarūs produktai – nauda žmonėms ir gamtai

Apsiperkant parduotuvėje dažnai sutinkame ir dar vieną terminą – „tvaresnis“ arba „draugiškas aplinkai“ (angl. eco-friendly). M. Urbelytės teigimu, tokie produktai yra pagaminti aplinkai draugiškesniu būdu – naudojant atsinaujinančius išteklius, tausojant vandenį ar užtikrinant teisingas darbo sąlygas darbuotojams.

„Tvaresni produktai išsiskiria gamybos procesu – ūkiai yra atidžiai prižiūrimi, kad gamyba mažintų neigiamą poveikį aplinkai ir skatintų socialinę bei ekonominę atsakomybę. Pavyzdžiui, „Lidl“ asortimente pirkėjams siūlome įvairiais sąžiningos prekybos, tvaresnės žuvininkystės bei ūkininkystės tarptautiniais sertifikatais pažymėtus produktus bei keliame papildomus reikalavimus visiems mūsų vaisių bei daržovių tiekėjams. Taip suteikiame galimybę savo klientams įsigyti aplinkai ir žmogui draugiškesnių prekių už įprastą žemą „Lidl“ kainą“, – sako „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

Įsigyti sveikatai ir aplinkai draugiškesnių produktų galima 75 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvėse Lietuvoje, kurios veikia 28 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose ir Molėtuose.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau