Tvarumo standartai tekstilėje: kaip prisidėti prie permainų medvilnės auginimo sektoriuje

05.03.2021 10:00:00 | Vilnius

Nuotraukos autorius Martin J. Kielmann

Neatsakingai auginama medvilnė kelia didžiulį pavojų gamtai ir alina mūsų planetos resursus. Tačiau prie šių problemų sprendimo gali prisidėti kiekvienas iš mūsų. Perkant specialiais sertifikatais pažymėtus tekstilės produktus, pagamintus iš tvariai užaugintos medvilnės, didinama tvariau kultivuojamo pluošto paklausa. Tai padeda tausoti aplinką ir užtikrinti geresnes gyvenimo sąlygas patiems ūkininkams. Viena iš iniciatyvų, siekiančių permainų medvilnės žemės ūkyje Afrikoje – „Cotton made in Africa“ (liet. „Medvilnė užauginta Afrikoje“).

Afrika – viena tinkamiausių vietų medvilnės auginimui. Norint užauginti sėkmingą medvilnės derlių, reikia maždaug 200 saulėtų dienų per metus, tad žemyno savanos ir besikeičiantys orai puikiai tinka šio augalinio pluošto kultivavimui.

Pasaulinei medvilnės paklausai patenkinti dažniausiai medvilnė yra auginama dideliuose monokultūrų plotuose. Šiame sektoriuje įprasta naudoti didelius kiekius pesticidų ir mineralinių trąšų, be to medvilnė yra labai imli vandeniui. To pasekmės – derlingos žemės nualinimas ir erozija, išsausėjusios upės, užterštas gruntinis vanduo, biologinės įvairovės nykimas ir ištisų ekosistemų sutrikdymas. Tokia monokultūrų praktika taip pat siejama su didelėmis šiltnamio dujų emisijomis. Be to, neužtikrinant tinkamų darbo sąlygų ir saugos priemonių, pesticidai žaloja darbuotojų sveikatą.

Vienas iš būdų, kaip spręsti šias problemas – įsigyti sertifikuotus tekstilės gaminius, kurie yra sukurti iš tvariai užauginto pluošto.  

Ateitį nori pasitikti užtikrintai

Anot Rasos Didjurgytės, „Lidl Lietuva“ Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovės, prekybos tinklas supranta, kokias pasekmes gali turėti vieno iš didžiausių šalies prekybos tinklų veiksmai, todėl „Lidl“ prisiima atsakomybę ir imasi pokyčių, leisiančių ateitį pasitikti užtikrintai.

„Nuolat mezgame partnerystes su įvairiomis tvarumo iniciatyvomis, kad savo pirkėjams galėtume pasiūlyti tvaresnius produktus. Viena iš tokių iniciatyvų – „Cotton made in Africa“. Bendradarbiaudami su ja, skatiname aplinkai ir žmonėms draugiškesnį medvilnės auginimą bei remdami smulkiuosius Afrikos augintojus padedame mažinti skurdą“, – sako R. Didjurgytė.

Pirkdami sertifikuotą gaminį, medvilnės sektoriui padedame patys

Specialistė pažymi, kad ši partnerystė užtikrina, jog „Lidl“ tekstilės tiekėjai gamyboje naudoja medvilnę, užaugintą atsakingesnėmis sąlygomis.

„Mūsų prekybos tinklo klientai, įsigydami tekstilės gaminį su „Cotton made in Africa“ žymėjimu, patys remia šią iniciatyvą ir prisideda prie permainų medvilnės auginimo sektoriuje. Didesnė atsakingai užaugintos medvilnės paklausa leidžia į šią iniciatyvą įtraukti dar daugiau Afrikos smulkiųjų ūkininkų“, – teigia „Lidl Lietuva“ Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovė.

Anot jos, ši iniciatyva padeda „Lidl“ įgyvendinti įsipareigojimą iki 2022 m. pabaigos visiems savo privačių prekių ženklų tekstilės gaminiams naudoti tik sertifikuotą, tvariau užaugintą medvilnę.

Šio tikslo prekybos tinklas siekia bendradarbiaudamas ir su kitomis nepriklausomomis organizacijomis, suteikiančiomis tvariau užaugintos medvilnės sertifikatus, tokius kaip „Global Organic Textile Standard“ (liet. „Pasaulinis ekologiškos tekstilės standartas“) ar „Organic Content Standard“ (liet. „Ekologiško turinio standartas”).

Gerina medvilnės gamybos sąlygas ir suteikia žinių

„Cotton made in Africa“ yra tarptautiniu mastu pripažintas atsakingai Afrikoje užaugintos medvilnės standartas. Nuo 2005 m. iniciatyva veikia tam, kad stiprintų aplinkos apsaugą ir pagerintų smulkiųjų medvilnės ūkininkų, apdirbėjų darbo bei gyvenimo sąlygas.

„Ši iniciatyva padeda pagerinti aplinkos apsaugos, socialines ir ekonomines medvilnės auginimo Afrikoje sąlygas. Laukų drėkinimui naudojamas tik lietaus vanduo, draudžiama naudoti genetiškai modifikuotas sėklas, naikinti pirminius miškus, draudžiami kai kurie itin kenksmingi pesticidai ir t.t. Kartu su savo tekstilės tiekėjais didiname tvaresnės medvilnės paklausą, nes mūsų tiekėjai gamyboje naudoja medvilnę, užaugintą pagal „Cotton made in Africa“ reikalavimus“, – sako R. Didjurgytė.

Pašnekovė pratęsia, kad ši iniciatyva taip pat organizuoja žemės ūkio ir verslumo mokymus smulkiesiems medvilnės augintojams: „Jų įgaunamos žinios padeda efektyviau ir tvariau auginti medvilnę, sukurti saugesnes ir sveikesnes darbo sąlygas, efektyviau tvarkyti finansus ir užsitikrinti geresnes pajamas. Tvaresni žemės ūkio metodai padeda apsisaugoti nuo klimato kaitos ir žaliavų kainų svyravimo finansinių padarinių, užtikrinti pajamų šaltinį ateities kartoms.“

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (739.5 KB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau