Tvari „Lidl“ tinklo plėtra: nuo EDGE sertifikato iki elektromobilių įkrovimo stotelių

07.12.2021 12:00:00 | Vilnius

Lidl parduotuvė

Elektros ir šilumos gamyba yra vienos labiausiai aplinką teršiančių pramonės sričių, o jų sukeliama tarša sudaro net ketvirtadalį visų pasaulyje išmetamų šiltnamio dujų. „Lidl Lietuva“ ne tik naudoja iš neteršiančių, atsinaujinančių šaltinių pagamintą elektros energiją, bet ir stato energetiškai efektyvesnius pastatus bei nuolat optimizuoja energijos suvartojimą.

„Lidl Lietuva“ logistikos centro ir daugumos parduotuvių pastatai yra pelnę tarptautinį žaliųjų pastatų sertifikatą EDGE. Tai parodo, kad efektyvus energijos ir išteklių naudojimas yra vienas pagrindinių įmonės prioritetų projektuojant ir eksploatuojant savo valdomus statinius“, – teigia „Lidl Lietuva“ Statybų kokybės ir projektų skyriaus vadovas Lukas Eidukevičius.

Dar viena tvari naujiena – aukštesnės energetinio efektyvumo klasės „Lidl“ parduotuvės. „Anksčiau statėme A+ energetinio efektyvumo klasės parduotuvių pastatus, o nuo 2021-ųjų – tik A++ klasę atitinkančias parduotuves. Be to, pastatuose naudojame energijos išteklius ir šiltnamio dujų emisijas taupančius šilumos siurblius“, – sako L. Eidukevičius.

Atsinaujinanti energija be jokių išimčių

Nuo pat „Lidl“ parduotuvių Lietuvoje atidarymo įmonė perka tik iš atsinaujinančių šaltinių gaminamą elektros energiją ir papildomai naudoja savo saulės elektrines, esančias ant dalies parduotuvių stogų.

„Didžiuojamės ne tik naudodami išorinę iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą elektros energiją, bet ir didindami tokios energijos gamybą savo padaliniuose. Anksčiau įmonė turėjo tris saulės fotovoltines elektrines, o šiuo metu jų turime net dvylika. Be to, Tauragėje esančioje parduotuvėje esame įrengę geoterminio šildymo sistemą“, – džiaugiasi L. Eidukevičius.

Energijos taupymas – nuo sandėlio iki parduotuvės

„Lidl Lietuva“ ne tik stato efektyviai energiją naudojančius pastatus, bet ir diegia išmanius energijos vartojimo sprendimus visuose įmonės valdomuose nekilnojamojo turto objektuose.

„Visose „Lidl“ parduotuvėse įdiegtas automatinis LED technologijos apšvietimas, todėl nelieka rizikos, kad darbuotojai išeidami namo pamirš išjungti šviesą. Kitas energijos taupymo pavyzdys – rytais, kol vyksta parduotuvės atidarymo pasiruošimo darbai, elektra yra naudojama taupymo režimu“ – teigia L. Eidukevičius.

Anot įmonės atstovo, „Lidl Lietuva“ nuolat ieško būdų, kaip sumažinti elektros naudojimą. „Dalyje parduotuvių veikia skaitikliai, pagal kurių duomenis identifikuojame daugiausiai elektros suvartojančią įrangą. Negana to, mūsų pastatuose integruota pastatų valdymo sistema leidžia elektros suvartojimą stebėti nuotoliniu būdu, identifikuoti konkrečius nukrypimus nuo normos ir, jei reikia, imtis veiksmų“.

Namo su pirkiniais ir pakrautu elektromobiliu

„Lidl“ vadovaujasi požiūriu, kad tvarumas yra svarbus kiekviename žingsnyje, todėl siekia mažinti neigiamą savo veiklos poveikį visuose etapuose – nuo produktų gamybos iki apsipirkimo parduotuvėse.

„Stengiamės prisidėti prie infrastruktūros gerinimo bei skatinti pirkėjus rinktis mažiau taršias transporto priemones – dviračius ar elektra varomus automobilius – ir taip mažinti savo CO2 pėdsaką. Dėl šios priežasties prie „Lidl“ parduotuvių esame įrengę jau penkias nemokamas elektromobilių akumuliatorių įkrovimo stoteles, o ateityje jų tik daugės. Be to, klientų patogumui statydami parduotuves esame atnaujinę nemažai dviračių ir pėsčiųjų takų“, – sako Statybų kokybės ir projektų skyriaus vadovas.

Įmonė prisideda ir prie kitokio infrastruktūros gerinimo. „Prieš pradedant projektuoti naujas parduotuves išklausome vietos bendruomenės, savivaldybės pageidavimus, stengiamės į juos atsižvelgti. Pavyzdžiui, išsaugome dalį medžių, įrengiame papildomas automobilių stovėjimo vietas, atnaujiname perėjas, vaikų žaidimo, krepšinio aikšteles“, – pratęsia L. Eidukevičius. 

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (1.88 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau