„Top Employer“ sertifikatas: galimybė atsirasti pasauliniame reitinge domina ir Lietuvos įmones

06.02.2020 12:00:00 | Vilnius

„Top Employer“ sertifikatas

Lietuvos darbdavius vis labiau domina tarptautiniai sertifikatai, skiriami įmonėms už išskirtinai geras darbo sąlygas. „Top Employer“ – vienas pagrindinių tokių įvertinimų Europoje, kurį jau antrus metus iš eilės gavo „Lidl Lietuva“. Bendrovės personalo vadovė Sandra Savickienė sako, kad geriausio darbdavio sertifikatas reikalauja didelių pastangų, bet jos tikrai atsiperka ir jo siekti vertėtų kiekvienai įmonei.

„Tarptautinio sertifikavimo svarbą į Lietuvą po truputį atneša užsienio kapitalo verslo organizacijos. Šiemet visos penkios Lietuvoje „Top Employer“ sertifikatą gavusios įmonės yra tarptautinės, bet vertinimu jau domisi ir Lietuvos darbdaviai. Pasauliui globalėjant ir verslui neišvengiamai vis glaudžiau bendradarbiaujant su užsienio šalimis, įmonėms tampa vis aktualiau turėti ir tarptautiniu lygiu pripažįstamus įvertinimus“, – sako S. Savickienė.

Ji priduria, kad didesnis susidomėjimas jaučiamas jau nuo praėjusių metų „Top Employer“ įmonių paskelbimo: keletas Lietuvos darbdavių kreipėsi į „Lidl Lietuva“ atstovus, norėdami sužinoti apie sertifikavimo procesą, tyrimo reikalavimus.

Sertifikatas, kaip įrankis įsivertinti

Specialistė akcentuoja, kad „Lidl Lietuva“ siekia šio sertifikato, nes nori įsivertinti, ar pavyksta realizuoti „Lidl“ prekybos tinklo išsikeltą tikslą – nuolat tobulėti: „Top Employer“ yra įrodymas, kad realiai įgyvendiname įmonės komunikuojamus principus: puoselėti darbo kultūrą, gerbti darbuotojus ir rūpintis jų gerove.“

Ji pasakoja, kad vertinimo dalyviai gauna išsamius ir individualius įmonės tyrimo rezultatus su konkrečiomis pastabomis. „Lidl Lietuva“ šiemet surinko 88 proc. įvertinimą ir tai yra 7 proc. aukštesnis rezultatas, lyginant su praėjusiais metais. S. Savickienė priduria, kad tęstinis vertinimas padėjo sužinoti, kaip įmonei sekėsi tobulėti per metus, pamatyti, ar pasiteisino naujos praktikos.  

„Patobulėjome darbuotojų pasiekimų vertinimo ir atlyginimų srityje, įmonės vidinės kultūros ir darbų planavimo dalyse – šiose srityse įmonės progresas buvo didžiausias. Nuosekliai geriname sąlygas darbuotojams, diegiame įvairias motyvuojančias priemones, siekiame išlaikyti aukščiausią siūlomą darbo užmokestį prekybos sektoriuje Lietuvoje“, – vardija „Lidl Lietuva“ personalo vadovė.

Patrauklaus darbdavio įrodymas

Pašnekovė neslepia, kad viena didžiausių šio įvertinimo naudų – įrodymas, kad įmonė yra patrauklus darbdavys. Šis dokumentas motyvuoja tiek potencialius, tiek esamus darbuotojus. S. Savickienės teigimu, sertifikatas yra garantija norintiems dirbti profesionalioje aplinkoje su užtikrintomis galimybėmis tobulėti, nepriklausomai nuo startinių pareigybių. Vien per 2019 m. beveik kas devintam „Lidl Lietuva“ įmonės darbuotojui buvo paaukštintos pareigos ne mažiau kaip viena pakopa. Daugelis savo karjerą pradėjo nuo parduotuvės darbuotojo, o šiandien užima įvairaus lygio vadovaujančias pozicijas.

„Galimybę tobulėti užtikriname organizuodami mokymus tiek pradedantiesiems, tiek jau įgudusiems darbuotojams – taip sukaupiamas žinių bagažas, kuris padeda tolimesniuose karjeros etapuose. Mokymų metu darbuotojai tobulina savo praktinius įgūdžius, mokosi vadovavimo taisyklių, strategijų, simuliuoja situacijas ir jas sprendžia. Nuo pat veiklos Lietuvoje pradžios, kaip vieną svarbiausių kėlėme tikslą sukurti įgalinančią ir motyvuojančią darbo aplinką, kurioje darbuotojas jaučiasi vertinamas. Tiek tarptautinio sertifikato, tiek Lietuvoje vykdytos apklausos rodo, kad einame teisinga kryptimi, o visuomenė mato mūsų pastangas: ne tik tokius objektyvius rodiklius, kaip patrauklus atlyginimas, bet ir patrauklią darbo kultūrą, vertybes, pagarbą darbuotojui“, – akcentuoja S. Savickienė.

Ji priduria, kad 2019 m. atliktoje Lietuvos gyventojų apklausoje 67 proc. apklaustųjų, kaip patraukliausią darbdavį tarp Lietuvoje veikiančių mažmeninės prekybos tinklų, išskyrė būtent „Lidl Lietuva“. Patraukliausiomis įmonės kaip darbdavio savybėmis apklausos dalyviai įvardijo motyvuojantį atlyginimą, teigiamą požiūrį į darbuotoją, geras darbo sąlygas ir vakarietiškas organizacijos vertybes.

S. Savickienė pastebi, kad tarptautinis „Top Employer“ sertifikatas ne tik padeda pritraukti geriausius darbuotojus, bet ir motyvuoja jau susiformavusį kolektyvą. Personalo vadovės teigimu, visam kolektyvui šis įvertinimas labai artimas, nes žmogiškųjų išteklių sritys yra tiesiogiai susijusios su kiekvienu darbuotoju.

Vertinimas trunka pusmetį

„Top Employer“ sertifikavimo metu įmonės viduje atliekamas išsamus ir visus įmonės departamentus apimantis tyrimas pagal aukščiausius tarptautinius „HR Best Practices Survey“ standartus. Vertinami kandidatai turi atitikti griežtus talentų pritraukimo ir atrankos, jų valdymo strategijų kūrimo, darbuotojų poreikio planavimo, naujų darbuotojų integravimo, mokymosi ir tobulėjimo programų, atlyginimų bei papildomų naudų sistemų sudarymo ir lyderystės ugdymo sritims taikomus kriterijus.

„Vertinimo procesas trunka apie pusę metų. Pirmąjį etapą sudaro 100 klausimų, susijusių su darbuotojų veikla. Kiekviena tema apima platų susijusių praktikų vertinimą, pavyzdžiui, įmonės kultūra apima vidinės komunikacijos metodų taikymą – aiškinamasi, ar visus darbuotojus pasiekia jiems aktuali įmonės informacija. Mums tai nemažas iššūkis, kadangi esame kompleksiška įmonė su administracija Vilniuje ir Kaune, parduotuvėmis visoje Lietuvoje ir logistikos centru. Visgi tyrimo metu buvome įvertinti kaip nepriekaištingai informuojantys savo darbuotojus“, – pasakoja pašnekovė.

„Top Employer“ vertinime nemažai dėmesio skiriama ir naujų darbuotojų įtraukimo į organizaciją procesui. „Lidl Lietuva“ personalo vadovė akcentuoja, kad svarbu užtikrinti, jog naujas darbuotojas supažindinimas su visa įmonės struktūra, o ne tik skyriumi, jam pristatomi bendrovės procesai, ne tik jo konkrečios užduotys.

„Turime išskirtinį naujų kolegų įvedimo ir apmokymo procesą, kai kurių pozicijų atveju tam galime skirti net keliolika mėnesių – mums svarbu, kad darbuotojai ne tik perprastų organizacijos procesus ir konkretaus darbo specifiką, bet ir pajustų mūsų darbo kultūrą, organizacijos vertybes“, – pasakoja S. Savickienė.

Dalyvaus ir kitąmet

Pašnekovė įvardija, kad užpildyta 100 klausimų paraiška vertinimo komisijai atiduodama dar liepos mėnesį. Iki to laiko į atsakymų rengimą yra įtraukiama organizacijos personalo departamento komanda. Visus atsakymus reikia pagrįsti, kokios įmonės vidaus praktikos yra taikomos ir nuolat tobulinamos. Vėliau vyksta pokalbiai su audituojančios įmonės atstovais. Po jų, jeigu yra poreikis, dar kartą tikslinamos tam tikros paraiškos vietos. Visas procesas trunka iki metų pabaigos, o vertinime dalyvaujančios įmonės rezultatus gauna sausio pabaigoje.

„Neabejojame, kad kitais metais taip pat dalyvausime „Top Employer“ vertinime. Šiuo sertifikatu siekiame užtikrinti, kad mūsų darbuotojai būtų motyvuoti ir jaustųsi gerai dirbdami „Lidl Lietuva“. Tai – mūsų pagrindinis tikslas“, – sako S. Savickienė.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (557.76 KB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau