Vasaros pranašai – švieži vaisiai ir daržovės: 3 patarimai, kaip kuo ilgiau išlaikyti jų traškumą ir skonį
03.06.2025 | Lietuva
Net ir patys šviežiausi vaisiai bei daržovės gali greitai prarasti skonį ir traškumą, jei namuose yra laikomi netinkamai. Nors tai, kokio šviežumo produktus įsigyjame parduotuvėje itin reikšminga, dar svarbiau, kaip su vaisiais ir daržovėmis elgiamės grįžę į namus. Laikantis kelių paprastų taisyklių, jų šviežumu galima džiaugtis gerokai ilgiau. Prekybos tinklas „Lidl“ dalinasi patarimais, kaip namuose tinkamai pasirūpinti vaisių ir daržovių kokybe.
Švieži vaisiai ir daržovės ne tik išlaiko daugiau vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų, bet ir pasižymi intensyvesniu skoniu, todėl itin svarbu, kad palikę ūkius, šie produktai būtų laikomi tinkamai.
„Vaisių ir daržovių laikymo sąlygos priklauso nuo daugelio veiksnių – jų rūšies, sunokimo lygio ar net kilmės. Kuo vaisius ar daržovė labiau sunokusi, tuo svarbiau ją laikyti žemesnėje temperatūroje, kad būtų pristabdytas gedimo procesas ir išsaugotos maistinės savybės. Būtent dėl šios priežasties į logistikos centrus atvežtas gėrybes tikriname specialiais prietaisais, pavyzdžiui, refraktometru matuojame vaisių cukraus lygį. Obuolių, nektarinų, kriaušių kietumas įprastai papildomai tikrinamas ir dar vienu įrankiu – penetrometru. Tuomet patikrinti produktai yra išskirstomi į jiems reikalingas temperatūros zonas“, – sako „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento vadovas Karolis Lebednikas.
Pasak jo, tam, kad vaisiai ir daržovės išlaikytų aukščiausią kokybę, itin svarbu kuo greičiau juos išrūšiuoti ir pristatyti į prekybos vietas.
„Vakare gauti vaisiai ir daržovės būna nuodugniai patikrinti ir dar tą pačią naktį iškeliauja į prekybos vietas, todėl ryte pirkėjai gali džiaugtis pačiu šviežiausiu derliumi. Be to, į parduotuves vaisius ir daržoves gabename specialiais sunkvežimiais, kurių priekabos turi skirtingų temperatūrų zonas. Dėl šio sprendimo vos vienu sunkvežimiu galima į parduotuvę atgabenti skirtingų laikymo sąlygų reikalaujančius vaisius bei daržoves, tuo pačiu išlaikant aukštą jų kokybę bei šviežumą“, – pasakoja K. Lebednikas.
Be to, „Lidl“ parduotuvėse vaisiai ir daržovės tikrinami kelis kartus per dieną. Darbuotojai atidžiai apžiūri produktus, kad nustatytų, ar nėra pažeidimų, pelėsio, vytimo ar kitų kokybės praradimo požymių.
K. Lebednikas dalijasi trimis patarimais, kurie leis vaisiais ir daržovėmis namuose mėgautis ilgiau, kartu užtikrinant jų šviežumą bei kitas kokybines savybes.
1. Atskirkite skirtingus produktus
Norint kuo ilgiau išlaikyti namuose įsigytų vaisių ir daržovių šviežumą, svarbu ne tik kur, bet ir kaip jie laikomi. Pirmas žingsnis – atskirti produktus vienus nuo kitų.
„Obuoliai, kriaušės ar bananai natūraliai išskiria etileno dujas – augalinį hormoną, skatinantį nokimą. Jei šalia laikysite jautresnes daržoves, tokias kaip brokoliai, salotos, kalafiorai ar morkos, jos gali greičiau suvysti, pradėti gesti, todėl geriausia vaisius ir daržoves laikyti atskirose šaldytuvo zonose“, – pasakoja K. Lebednikas.
Be to, pasak „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento vadovo, kai kurios daržovės, laikomos kartu su vaisiais, gali įgauti jų kvapą ar skonį, pavyzdžiui, jei saliero stiebus laikysite šalia obuolių, jie gali ne tik greičiau suvysti ir prarasti traškumą, bet ir obuoliams perteikti stiprų kvapą bei skonį. Tad atskirdami vaisius ir daržoves, galėsite džiaugtis ne tik ilgiau šviežiomis gėrybėmis, bet ir geresniu skoniu.
2. Nedėkite visų šviežių vaisių ir daržovių į šaldytuvą
Nors šaldytuvas gali pasirodyti puiki vieta vaisiams ir daržovėms, kai kuriems šviežiems produktams žema temperatūra gali pakenkti. Netinkamas laikymas gali ne tik pabloginti produkto tekstūrą, bet ir skonines savybes.
„Kai kurios daržovės, tokios kaip agurkai ar pomidorai, netinkami laikyti šaldytuve. Žema temperatūra keičia jų struktūrą, pavyzdžiui, agurkai gali tapti vandeningi, o pomidorai gali prarasti skonį. Tuo metu salotoms, špinatams ar ridikėliams šaldytuvas būtinas – čia jie išsaugo traškumą ir drėgmę“, – tvirtina K. Lebednikas.
Ieškant geriausios vietos vaisiams ir daržovėms reikėtų žinoti, kad šviežios žalios daržovės bei uogos, pavyzdžiui, salotos ar špinatai, trešnės, šilauogės, vynuogės turėtų būti laikomos šaldytuve, drėgnesnėje aplinkoje, kad išliktų traškios ir šviežios. Tuo metu bulvės, svogūnai ar česnakai savo geriausias savybes išlaikys tamsioje, vėsioje ir gerai vėdinamoje vietoje – tai gali būti virtuvės spintelė, rūsys ar sandėliukas.
3. Pasirūpinkite prieskoninėmis žolelėmis
Mėgstantiems prieskonines žoleles, pavyzdžiui, krapus, svogūnų laiškus, petražoles ar bazilikus, svarbu nepamiršti, jog šie produktai yra itin jautrūs. Jų lapeliai greitai vysta, o aromatas ima blėsti jau po kelių dienų, jei nėra laikomi tinkamai.
„Prasidėjo šaltibarščių sezonas, todėl beveik kiekviename pirkinių krepšelyje nugula šiam patiekalui būtini ingredientai – krapai bei svogūnų laiškai. Norint kuo ilgiau mėgautis šviežiais žalumynais, rekomenduojama juos laikyti šaldytuve, įvyniojus į drėgną popierinį rankšluostį ir įdėjus į daugkartinį maišelį ar sandarų indelį. Tokiu būdu išlaikomas optimalus drėgmės ir oro balansas, o žolelės taip greitai nevysta“, – teigia „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento vadovas.
Jis akcentuoja, kad kai kurie žalumynai yra jautrūs šalčiui, todėl ne visos žolelės turėtų keliauti į šaldytuvą: „Pavyzdžiui, baziliko lapeliai šaltyje gali suglebti ir patamsėti, prarasti savo aromatą bei išraiškingą skonį, todėl juos geriausia laikyti ant palangės ar stalviršio stiklinėje vandens, pridengus plastikiniu maišeliu.“
Šviežius vaisius ir daržoves galima rasti 81 „Lidl“ parduotuvėje 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.