Pomidorai su granatais? V. Radzevičius siūlo išbandyti neįprastų skonių derinius

12.06.2025 | Lietuva

Salotos

Arbūzas su feta, morkos su apelsinais ar kiviai su agurkais – skamba neįprastai, tačiau būtent tokie skonių deriniai gali atskleisti netikėtą ir nepamirštamą skonį. Pasak žinomo kulinaro, keliautojo, „Lidl“ ambasadoriaus Vytaro Radzevičiaus, svarbiausia nebijoti eksperimentuoti. Jis dalijasi, kokios pagrindinės taisyklės padės išvengti nesėkmių virtuvėje bei kokios kombinacijos nustebins puikiai subalansuotu skoniu.

„Vaisiai salotose ne tik suteikia gaivumo, bet ir nukelia į tikrą skonių nuotykį. Jie salotoms suteikia lengvumo, netikėtumo ir praturtina patiekalą naujais skonio deriniais. Tokiuose patiekaluose ypač stebina saldumo ir rūgštumo dermė – ji sužadina smalsumą ir leidžia atrasti vis naujus derinius. Kartais užtenka vieno obuolio ar kelių granato sėklų, kad įprasta lėkštė virstų tikra skonio bomba“, – sako V. Radzevičius.

Nepamirštami deriniai jūsų virtuvėje

Egzistuoja daugybė variacijų, kaip vaisiais pagyvinti įprastus ir kiek pabodusius patiekalus. Pasak V. Radzevičiaus, iš pirmo žvilgsnio nesuderinamos kombinacijos ne kartą yra nustebinusios ir jį patį.

„Pavyzdžiui, labai gaivus derinys – agurkai su kiviais ir trupučiu mėtos, puikiai tinka karštą dieną. Jei norisi kažko išraiškingesnio, galima derinti avokadą su greipfrutais ir šiek tiek aitriosios paprikos, taip sukuriamas sodrus, bet gaivus skonis. Mano asmeninis vasaros favoritas – salotos, kuriose dera sultingi pomidorai, traiškytos granatų sėklos, švelniai nugesinti svogūnai ir kalendra. Tai įspūdingas derinys, tinkantis tiek šventiniam stalui, tiek paprastai vasaros vakarienei, kurį galima sukurti iš parduotuvėse randamų produktų ir nepraleidžiant visos dienos virtuvėje“, – dalinasi kulinaras.

Jam pritaria ir „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė bei priduria, kad atrasti skonių įvairovę ir eksperimentuoti virtuvėje šiandien – itin paprasta.

„Mūsų parduotuvėse galima rasti itin platų šviežių vaisių ir daržovių asortimentą – nuo lietuviškų braškių, šilauogių iki sultingų arbūzų, saldžių persikų bei nektarinų, melionų iki egzotiškųjų kivių ar ananasų. Tokia įvairovė leidžia pirkėjams kurti netikėtas, bet kartu itin derančias skonių kombinacijas namuose. Kasdien rūpinamės, kad pirkėjus pasiektų ne tik platus, bet ir išskirtinai šviežias ir kokybiškas vaisių ir daržovių asortimentas – visi „Lidl Lietuva“ produktus tiekiantys ūkiai privalo turėti tarptautinį GLOBAL G.A.P. sertifikatą, įrodantį, kad ūkyje yra tinkamai laikomasi saugos, kokybės bei aplinkos tausojimo reikalavimų“, – pažymi M. Anilionė.

Skoniai, nukeliantys į tolimus kraštus

V. Radzevičius tvirtina, kad norint sukurti tikrą egzotišką šedevrą, nebūtina leistis į tolimas keliones – tai galima padaryti ir savo virtuvėje.

„Svarbu žinoti keletą pagrindinių taisyklių. Pirmiausia, išlaikyti skonių balansą – jei vaisius saldus, jį reikėtų derinti su rūgštesniu arba lengvai aštresniu padažu, taip skoniai neišsibalansuoja, o papildo vienas kitą. Traškius vaisius, pavyzdžiui, obuolius ar kriaušes, dažniausiai maišau su minkštesnėmis daržovėmis, tokiomis kaip avokadas ar pomidoras. Taip pat svarbus ir skonių kontrastas – saldumas puikiai dera su sūrumu, o rūgštelė su švelnesniu skoniu. Visa tai ne tik malonu akiai, bet ir leidžia sukurti pilnavertį, subalansuotą patiekalą“, – vardina žinomas keliautojas.

Įvairių, nuostabą keliančių, derinių teko paragauti keliaujant: „Pavyzdžiui, Pietryčių Azijoje labai patiko žaliųjų papajų salotos su aitriosiomis paprikomis, žemės riešutais ir džiovintomis krevetėmis. Maroke įsiminė morkų salotos su apelsinais, kalendra bei cinamonu. Meksikoje teko ragauti chalapos paprikomis pagardintas arbūzo ir fetos sūrio salotas. Na, ir žinoma, itališka klasika, tikra šviežumo bomba – pomidorai su persikais bei buratos sūriu“, – pasakoja V. Radzevičius.

„Lidl“ parduotuvių lentynas papildžius šviežiam šių metų derliui, V. Radzevičius ragina išbandyti neįprastą, tačiau skoniu išsiskiriantį receptą:

Salotoms su keptu moliūgu, feta ir granatų padažu reikės:

  • Moliūgo
  • Čiobrelio
  • Fetos sūrio
  • Granatų sėklų
  • Gražgarsčių arba špinatų
  • Skrudintų graikinių riešutų

Granatų padažui reikės:

  • 2 šaukštų granatų sulčių
  • 1 šaukšto balzaminio acto
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos bei pipirų.

Paruošimas:

Moliūgą supjaustykite kubeliais, sumaišykite su čiobreliais, alyvuogių aliejumi bei druska ir iškepkite orkaitėje. Iškepusį moliūgą atvėsinkite, sumaišykite su gražgarstėmis arba špinatais. Ant viršaus užtrupinkite fetos sūrio, pabarstykite granatų sėklomis ir suberkite graikinius riešutus. Atskirame indelyje sumaišykite granatų padažo ingredientus ir užpilkite ant paruoštų salotų. Saldaus, sūraus, rūgštaus skonio bei traškumo kombinacija nustebins kiekvieną.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau