Dešrainių diena su V. Radzevičiumi: nuo dzūkiško su grybais iki klasikinio amerikietiško
23.07.2025 | Lietuva
Nors laikomi paprastu ir greitu užkandžiu, dešrainiai jau seniai yra tapę patiekalu, kuriame dera tradicijos, kūryba ir netgi regioniniai skoniai. Liepos 23-iąją minima Tarptautinė dešrainių diena – puiki proga griebti žnyples, įkaitinti grilį ir pažvelgti į šį patiekalą naujai. Pats išmėginęs ne vieną šio užkandžio variantą, „Lidl“ ambasadorius Vytaras Radzevičius dalinasi dviem receptais ir įkvėpimu iš Lietuvos miškų bei Amerikos gatvės maisto kultūros.
„Kiekvienas dešrainis gali tapti istorija – tereikia šiek tiek fantazijos ir gero skonio“, – sako žinomas virtuvės šefas, keliautojas, kulinarinių pasakojimų kūrėjas V. Radzevičius. Jo teigimu, šis patiekalas leidžia derinti ir laiko patikrintas tradicijas, ir netikėtus, kūrybiškus eksperimentus.
Klasika, kuri kviečia eksperimentuoti
Liepos 23-iąją visame pasaulyje minima Tarptautinė dešrainių diena – skanus priminimas apie vieną universaliausių ir plačiausiai paplitusių patiekalų. Jie yra neatsiejama laisvalaikio, sporto renginių ir vasaros grilio kultūros dalis. Nuo Niujorko gatvės prekeivių vežimėlių iki gastronominių festivalių Europoje – dešrainiai išlaiko savo poziciją tarp labiausiai atpažįstamų ir mylimų greito paruošimo patiekalų.
Tačiau šiuolaikiniai dešrainiai, pasak „Lidl“ ambasadoriaus, toli gražu neapsiriboja vien dešrele ir kečupu. „Man dešrainis – tai žaidimo aikštelė skoniams. Čia puikiai dera rauginti kopūstai, šoninė, kepti svogūnai ar net grybai – kiekvienas ingredientas gali pakeisti visą patiekalo charakterį“, – sako jis.
Tarptautinė dešrainių diena, anot V. Radzevičiaus, – puiki proga atsiplėšti nuo rutinos ir išbandyti ką nors netikėto: „Kartais užtenka vieno netradicinio priedo, kad įprastas dešrainis taptų tikru vasaros vakarėlio akcentu.“
Gero dešrainio ABC
Geras dešrainis prasideda nuo kokybiškos dešrelės. Ji turi būti ne per sausa, bet ir ne per riebi, turėti išraiškingą skonį ir gerai iškepti ant grilio – kad turėtų šiek tiek traškios plutelės, bet viduje išliktų sultinga. Virtuvės šefas pabrėžia: dešrelė turi turėti charakterį, nes būtent ji yra dešrainio pagrindas.
„Ne mažiau svarbi ir bandelė: ji turi būti minkšta, bet ne trupanti, tvirtai laikyti visus ingredientus ir šiek tiek paskrusti, jog švelniai traškėtų. Prancūziško tipo ilgesnė bandelė puikiai tiks gausesniems priedams, o amerikietiška – klasikai“, – sako jis.
Antras svarbus elementas – gerai subalansuoti priedai ir padažai. Jie turėtų suteikti skonio kontrastų. Traškūs svogūnėliai ar rauginti agurkėliai prideda aštrumo ir gaivumo, šoninė – riebumo ir sūrumo. Padažai taip pat atlieka ne tik skonio, bet ir „klijavimo“ funkciją – jie sujungia ingredientus į vientisą visumą. Pasak Vytaro, kai padažo per mažai, dešrainis – sausas ir liūdnas, tad svarbiausia – saikas, nuojauta ir drąsa derinti tai, kas galbūt dar niekada nebuvo sudėta į dešrainio bandelę.
Dzūkiškas dešrainis su grybais ir šonine
Įkvėptas Lietuvos miškų kvapų ir dzūkiškos virtuvės paprastumo, V. Radzevičius siūlo klasikinį grilio patiekalą papildyti tuo, kas lietuviui artima ir sava: miško grybais, traškia šonine ir švelniai karamelizuotais svogūnais. Rezultatas – ne tik sotus, bet ir netikėtai gurmaniškas dešrainis, kuris puikiai dera su laužo dūmu, medžių ošimu ir vasaros vakarais gamtoje. V. Radzevičius primena, kad visus dešrainiui reikalingus kokybiškus produktus galima įsigyti „Lidl“ parduotuvėse.
2 porcijoms reikės:
- 2 „Grill&Fun“ dešrelių
- 2 prancūziško tipo dešrainių bandelių
- 4 šaukštų pakepintų voveraičių ar baravykų
- 4 šoninės juostelių
- 1 raudonojo svogūno
- Šaukštelio sviesto
- Garstyčių padažo
Gaminimas:
Dešreles apkepkite ant grilio, kol plutelė pasidarys traški. Šoninę paskrudinkite atskirai, kol taip pat pradės traškėti.
Svogūną supjaustykite skiltelėmis ir kartu su grybais apkepkite svieste. Tuo metu bandeles lengvai paskrudinkite ant grilio.
Į kiekvieną bandelę dėkite dešrelę, šoninę, grybus su svogūnais. Užpilkite garstyčių padažu.
Amerikietiškas klasikinis dešrainis su traškiais svogūnėliais
Šis receptas – duoklė klasikinei JAV grilio kultūrai, kur dešrainis jau seniai yra ne tik užkandis, bet ir tikras simbolis. Tai patiekalas, kuriame dera paprastumas, patogumas ir visiems pažįstami skoniai. Sultinga dešrelė, rauginti agurkėliai, traškūs svogūnėliai, ryškios geltonos garstyčios ir sodrus kečupas – tai derinys, kurį atpažintų bet kuris Niujorko, Čikagos ar Los Andželo gyventojas.
V. Radzevičius sako, kad būtent ši versija – tai tas skonis, kuris tinka visiems ir visada.
2 porcijoms reikės:
- 2 „Grill&Fun“ dešrelių
- 2 amerikietiško tipo minkštų bandelių
- Keturių smulkintų raugintų agurkėlių
- 2 šaukštų traškių svogūnėlių (galima kepti patiems arba naudoti jau paruoštus)
- Kečupo ir geltonųjų garstyčių
Gaminimas:
Dešreles iškepkite ant grilio, kol gražiai apskrus. Ant grilio trumpai paskrudinkite bandeles.
Į apskrudintas bandeles sudėkite dešreles, ant jų užberkite raugintų agurkėlių, traškių svogūnėlių, užpilkite kečupu ir garstyčiomis.
Skanaus!
Šiuo metu Lietuvoje veikia 81 „Lidl“ parduotuvė 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.