5 dalykai, kuriuos pravartu žinoti apie ekologiškus produktus

03.10.2022 09:00:00 | Vilnius

Daržovės

Dažnas mūsų yra linkęs rinktis ekologiškus produktus, tačiau dalis žmonių ne iki galo pasitiki ekologiškais ženklais pažymėta produkcija, o kitiems apie šiuos gaminius trūksta informacijos. Ekspertai pasakoja apie ekologiškų produktų ypatumus, kuriuos pravartu žinoti šių dienų vartotojui. 

1. Suklastoti ekologišką produktą – sudėtinga

Siekiant informuoti vartotojus apie produktų ekologiškumą, tokie gaminiai yra ženklinami Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipu – baltu lapu žaliame fone. Pirkėjai šį ženklą atpažįsta, tačiau tik 29 proc. gyventojų visiškai pasitiki ekologiškais produktais, rodo Žemės ūkio ministerijos užsakymu atlikta apklausa. Tuo pat metu, 57 proc. respondentų ekologiška produkcija pasitiki iš dalies. Ekspertų teigimu, toks dalinis pasitikėjimas – nepagrįstas, nes ekologiški produktai yra itin griežtai prižiūrimi.

„Ekologiški produktai tokiais vadintis gali tuomet, kai atitinka ES ekologiškų produktų reglamente keliamus reikalavimus. Juose apibrėžta ne tik kaip pats produktas turi būti auginamas, bet ir kaip apdorojamas, net kokioje žemėje jis turi augti. Atitiktis šiems reikalavimams itin griežtai tikrinama. Ūkiai, besiverčiantys ekologine žemdirbyste, privalo turėti specialius sertifikatus, atitikti labai griežtus standartus, todėl klastočių rinkoje pasitaiko itin retai ir jos tyrimų pagalba yra labai greitai identifikuojamos“, – pasakoja Aelita Zabulionė, Kauno technologijos universiteto (KTU) jaunesnioji mokslo darbuotoja.

2. Ribojamos ne tik medžiagos, bet ir auginimo būdas

Dažnai ekologiški produktai yra siejami su tuo, kad juose yra mažiau sveikatai kenksmingų medžiagų, įvairių trąšų, pesticidų, o gyvulininkystės atveju nenaudojami antibiotikai. Tačiau ekologiška produkcija apima ir daugiau aspektų, pažymi A. Zabulionė.

„Taip pat yra draudžiamas genetiškai modifikuotų organizmų naudojimas ir kultivavimas. Reikalaujama naudoti sėjomainą, kuri labai svarbi dirvos kokybei, jos išsaugojimui. Be to, kai augimas neskatinamas dirbtiniais būdais, sėjomaina pravarti ir kokybiškai produkcijai užauginti“, – teigia mokslininkė.

3. Suteikia naudą ir augalams bei gyvūnams

Nors ekologiški gaminiai dėl minėtų privalumų yra palankesni žmogaus sveikatai, ekologiški produkcijos būdai yra naudingi ir gyvūnams bei augalams.

„Ekologiškai dirbama žemė yra tausojama, nepereikvojama, naudojama sėjomaina, draudžiamas dirbtinių trąšų naudojimas – taip užtikrinamas žemės perdavimas ateities kartoms. Nenaudojami ir agresyvūs cheminiai pesticidai, kurie dažnu atveju gali pakenkti bitėms ar kitiems itin svarbiems vabzdžiams. Juk be bičių, nebūtų ir derlių!“, – pabrėžia A. Zabulionė.

Ji taip pat pažymi, kad ekologiškai auginamiems gyvūnams yra užtikrinamos daug geresnės sąlygos – jie turi augti lauke ar bent palaidi.

„Dėl to, manau, ekologiška produkcija turi būti svarbi kiekvienam vartotojui. Tai ne tik geresnė maisto kokybė, bet ir sąmoningas pasirinkimas, kuriuo siekiama savo vaikams palikti gražią ir gyvenamą planetą, rodyti atsakingą pavyzdį“, – sako A. Zabulionė.

4. Gali pasižymėti aukštesne maistine verte

Žmogaus sveikatos atžvilgiu, ekologiški produktai yra pranašesni ne tik dėl to, kad juose mažiau įvairių sintetinių trąšų ar cheminių pesticidų likučių. Ekologiški produktai gali pasižymėti ir aukštesne maistine verte.

„Sveikatos atžvilgiu, tikimės, kad ekologiškuose produktuose bus sukaupta daugiau vitaminų ir antioksidantų. Leidžiant derliui subręsti natūraliai, neskatinant augimo cheminiais priedais, produkcija gali natūraliai sukaupti maksimalų vertingų medžiagų kiekį“, – sako A. Zabulionė.

5. Įvairūs ekologiškumo lygiai

Ekologiški produktai žymimi sutartiniais vietiniais ir tarptautiniais ženklais, tačiau ir šių ženklų neturintys produktai gali pasižymėti gan aukštu ekologiškumu. Tai priklauso ne tik nuo gamintojo, bet ir nuo pardavėjo socialinės atsakomybės.

„Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau domisi planuojamų įsigyti produktų kilme, auginimo ir gamybos sąlygomis, įvairiais tvarumo aspektais. Didėjantį žmonių sąmoningumą įrodo ir auganti aplinką tausojančių ir sveikesnių produktų paklausa. Atsižvelgdami į klientų poreikius, mes ne tik siekiame pasiūlyti vis daugiau įvairių sertifikuotų ekologiškų produktų, bet ir kai kuriems produktams keliame papildomus reikalavimus“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė Rasa Didjurgytė.

Pavyzdžiui, „Lidl Lietuva“ tiekėjų reikalauja, kad šviežiuose vaisiuose ir daržovėse būtų ne daugiau kaip penkių pesticidų ar kitų veikliųjų medžiagų likučiai, o nustatytas likučių kiekis neviršytų trečdalio leistinos normos, numatytos pagal ES reikalavimus. Ekologiškiems produktams jų naudojimas yra apskritai uždraustas.

Nuo pirmadienio, spalio 3 d., visų „Lidl“ tinklo parduotuvių asortimentą papildo daugiau ekologiškų prekių. Pirkėjų lauks ekologiški avinžirnių, žirnių ir lęšių makaronai, bolivinių balandų sėklos, rizotas, ekologiški blyneliai, žemės riešutų kremas, ledai, šaldyti vaisiai ir daržovės, daržovių traškučiai, pica su mocarelos sūriu ir pomidorų padažu, ypatingas „Tiramisu“ desertas su maskarponės sūriu, klevų ir agavų sirupai, vafliai, jogurtai ir kt.

Be to, kaip pažymi R. Didjurgytė, „Lidl“ parduotuvių nuolatiniame asortimente visada galima rasti ekologiškų kiaušinių, įvairių pieno produktų, augalinių gėrimų, aliejų, šviežių vaisių bei daržovių, šokolado, kavos, dribsnių ir t. t. Visas prekybos tinkle parduodamas privataus prekės ženklo „Lupilu“ kūdikių maistas taip pat yra ekologiškas.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau