„Lidl“ parduotuvėse – lietuviški „Pilos“ jogurtai su mažiau pridėtinio cukraus

22.03.2022 09:00:00 | Vilnius

.

Prekybos tinklas „Lidl“ siekia aktyviai prisidėti prie sveikatai palankesnės mitybos, todėl įmonė išsikėlė tikslą iki 2025 m. pabaigos savo privačių prekių ženklų produktuose sumažinti tiek vidutinį pridėtinio cukraus, tiek vidutinį pridėtinės druskos kiekį net 20 proc. Įvairių gaminių sudėtys jau patobulintos, tačiau „Lidl“ specialistai bei tiekėjai pluša ir toliau. Naujausias pasiekimas – atnaujintos receptūros kelete privataus prekės ženklo „Pilos“ pieno produktų.

Jau nuo kovo mėnesio visų prekybos tinklo parduotuvių lentynas pasiekė net trijų rūšių „Pilos“ geriamieji jogurtai su mažiau pridėtinio cukraus – patobulintos braškių, aviečių ir meliono bei vanilės ir mėlynių skonio geriamųjų jogurtų po 0,9 kg sudėtys. Be to, jau patvirtintas sudėties keitimas dviem 100 gramų sūreliams – tiek vaniliniam, tiek sūreliui su razinomis sudėtis bus atnaujinta netolimoje ateityje.

Prioritetu tampa mėgstamiausi vaikų produktai

Lietuvių mėgstamuose maisto produktuose ypatingai daug pridėtinio cukraus. Tą rodo ir tyrimų duomenys, pasak kurių šalies vaikai kasdien suvartoja vidutiniškai keturiskart didesnę pridėtinio cukraus normą nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. Per didelio cukraus kiekio vartojimas didina riziką susirgti cukriniu diabetu ar kitomis ligomis.

„Formuodami sveikesnį nuolatinį prekybos tinklo asortimentą, pirmiausia tobuliname tuos produktus, kuriuos itin dažnai vartoja mažieji „Lidl“ klientai. Geriamasis vaisių ir uogų skonio jogurtas bei sūreliai yra išties populiarūs tarp vaikų – tai puikiai žinau asmeniškai. Apsipirkinėdami kartu su mažamete dukra niekada negalime ramiai praeiti pro šių produktų lentynas“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento atstovas Karolis Lebednikas.

Prioritetas taip pat skiriamas pusryčių dribsniams, limonadams, ledams, kitiems desertams. Dar anksčiau „Lidl“ sumažino pridėtinio cukraus kiekį kituose „Pilos“ sūreliuose, kukurūzų lazdelėse, giroje ir kt. lietuviškuose produktuose.

Kantrybės reikalaujantis procesas

Sveikatai palankesni „Lidl“ prekės ženklo „Pilos“ jogurtai ir sūreliai gaminami Lietuvoje – prekybos tinklas jau ne vienerius metus bendradarbiauja su „Rokiškio pienu“.

„Pieno perdirbimo procesas santykinai sudėtingas, mat tobulam skoniui užtikrinti prireikia daugybės bandymų, ragavimų ir eksperimentų. Nebūtinai visi sumanymai pavyksta iškart, bet tinkamą variantą anksčiau ar vėliau pavyksta atrasti. Nors pakeisti pieno produktų receptūras užtrunka, tačiau vėliau gamybos darbai vyksta itin sparčiai, esame puikiai prisitaikę prie pokyčių ir patys skatiname užsakovus kurti sveikatai naudingesnius pieno produktus“, – teigia „Rokiškio pieno“ inžinierė – technologė Vilma Deniušienė.

„Lidl Lietuva“ atstovai džiaugiasi tvariu įmonės ir pieno perdirbėjų bendradarbiavimu ir pažymi, kad verslo partneriai puikiai supranta mažiau pridėtinio cukraus turinčių produktų reikšmę žmonių sveikatai. „Rokiškio pienas“ prie Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyvos mažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį maisto produktuose prisijungė dar 2018 m.

Naujai sudėčiai įvertinti – aklieji ragavimai

Mažindami pridėtinio cukraus kiekį, „Lidl“ nekeičia jo dirbtiniais saldikliais ir nemažina produktuose esančio natūralaus vaisių bei uogų kiekio. „Rokiškio pienas“ atstovės V. Deniušienės teigimu, lyginant su ankstesnėmis geriamųjų jogurtų receptūromis, jogurtuose esantį pridėtinio cukraus kiekį pavyko sumažinti maždaug 10 proc., o netolimoje ateityje atnaujinus sūrelių sudėtį, juose taip pat pridėtinio cukraus bus 10 proc. mažiau.

„Laikomės principo, kad mažinant pridėtinio cukraus kiekį neturi nukentėti produktų skoninės savybės, todėl visi patobulinti produktai yra įvertinami aklųjų ragavimų (angl. blind tasting) metu. Eksperimento dalyviai ragauja tiek įprastą, tiek atnaujintą produktą bei analogiškus skirtingų prekių ženklų produktus, tačiau nežino, kuris yra kuris. Tai leidžia nešališkai įvertinti gaminių skonį, tekstūrą, kvapą ir kitus aspektus bei padeda nuspręsti, ar receptūrų pakeitimai yra tinkami“, – sako K. Lebednikas.

Vykdydami akluosius ragavimus „Lidl Lietuva“ bendradarbiauja su Kauno technologijos universiteto Maisto instituto Juslinės analizės mokslo laboratorijos specialistais. Be to, prekybos tinklas kasmet matuoja savo cukraus ir druskos mažinimo tikslų pažangą. Iki 2025 metų pabaigos planuojama šių pridėtinių medžiagų kiekį „Lidl“ privačių prekių ženklų produktuose sumažinti bent 20 procentų.

Lietuvoje iš viso veikia 60 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvių 24-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose bei Rokiškyje.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (5.17 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau