„Lidl“ prisideda prie jūrų ekosistemų tausojimo – pirks tik sertifikuotą žuvį ir vėžiagyvius

17.05.2022 09:00:00 | Vilnius

Zuvis

Tvarumas ir atsakingas požiūris – neatsiejama bendros „Lidl“ strategijos dalis, todėl prekybos tinklas įsipareigoja nuo 2025 m. pabaigos svarbiausias žaliavas pirkti tik iš socialiai ir aplinkosaugos požiūriu atsakingai valdomų šaltinių. Konkretūs įmonės įsipareigojimai tvarumui apima ne tik maistines augalų kultūras, bet ir žuvį bei vėžiagyvius.

„Esame vienas didžiausių Lietuvos mažmeninės prekybos tinklų, o mūsų siūlomą prekių asortimentą kasdien renkasi tūkstančiai žmonių visoje šalyje. Pirkėjams stengiamės pasiūlyti ne tik daugiau sveikatai palankesnių, bet ir tvaresnių maisto produktų – esame įsipareigoję nuo 2025 metų pabaigos kritines žaliavas, naudojamas mūsų produktų gamyboje, įsigyti tik iš tvaresnių šaltinių“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė Rasa Didjurgytė.

Kad geriau suprastų tam tikrų žemės ūkio sektorių poveikį gamtai ir žmonėms, „Lidl“ atlieka išsamias tiekimo grandinių analizes, kurios padeda identifikuoti didžiausias su žaliavomis susijusias aplinkos ir socialines rizikas, bei numato reikiamus pokyčius. Naujoje įmonės žaliavų pirkimo politikoje šalia būtinų permainų sojos, celiuliozės, medvilnės ir daugelio kitų pirminių žemės ūkio produktų tiekimo grandinėse, pokyčiai numatomi ir „Lidl“ privačių prekės ženklų žuvies bei vėžiagyvių asortimentui.

Neatsakinga žuvininkystė ir žvejyba – našta gamtai ir žmogui

Įprasta pramoninė žvejyba, pasak R. Didjurgytės, yra naši ir tiekia didelius kiekius žuvies už pakankamai mažas kainas, tačiau iš kitos pusės ji nualina ekosistemas, o gaudomų žuvų ir kitų gyvūnų populiacijos ne visada gali atsistatyti.

Nors išteklių pergauda yra viena aktualiausių problemų šių produktų tiekimo grandinėse, rizikos taškų yra ir daugiau. Piktžaizde tampa šiltėjantis klimatas, neigiamai veikiantis ekosistemas, dėl žuvininkystės plėtros itin miškingose vietovėse yra naikinami medžiai, kuriami nauji žuvų tvenkiniai, iš kurių teršalai patenka į aplinką.

„Atlikę žuvininkystės sektoriaus rizikų analizę identifikavome ne tik aplinkosaugines, bet ir socialines rizikas. Žuvies ir vėžiagyvių tiekimo grandinėse susiduriama su šiurkščiais darbuotojų teisių pažeidimais: čia vis dar aktyvios vaikų ir priverstinio darbo praktikos, klesti diskriminacija, dažnai neužtikrinamos tinkamos darbo sąlygos ir darbo saugos priemonės. Dėl šių priežasčių „Lidl“ imasi pokyčių ir palaipsniui vis daugiau produktų perka iš tvaresnių šaltinių“, – teigia „Lidl Lietuva“ atstovė.

Tarptautiniai standartai - tvarūs produktai

Naujoje „Lidl Lietuva“ žaliavų pirkimo politikoje įmonė skelbia kritinių žaliavų sertifikavimo tikslus. Prekybos tinklas įsipareigoja nuo 2025 m. pabaigos savo nuolatiniame asortimente turėti tik tvariau užaugintą arba sugautą žuvį ir vėžiagyvius. Šis tikslas apima ne tik privačių prekės ženklų šviežią žuvį, bet ir žuvies konservus, šaldytus ir kitus žuvies, vėžiagyvių produktus.

„Formuodami asortimentą jau keletą metų prioritetą teikiame toms žuvims ir vėžiagyviams, kuriems mažiausiai gresia išnykimas. Pirmenybė taip pat teikiama tausojamiesiems žvejybos metodams, iki minimumo sumažinantiems priegaudą ir kurių neigiamas poveikis vandenynų ekosistemoms yra mažesnis. Tokių pačių  principų laikosi ir mūsų tiekėjai, mat šie reikalavimai įtraukiami į pirkimo sutartis“, – sako R. Didjurgytė.

Priėmus naująją „Lidl“ tvaresnių žaliavų strategiją suformuoti dar ambicingesni tikslai su konkrečiais terminais. Joje numatyta palaipsniui didinti tvaresnių žuvies ir vėžiagyvių produktų kiekį asortimente, o 2025 m. pabaigoje visi tokie privačių prekių ženklų produktai turės būti gaunami tik iš sertifikuotų šaltinių, pavyzdžiui, atitinkančių MSC (angl. Marine Stewardship Council), ASC (angl. Aquaculture Stewardship Council) ar kitą numatytą standartą.

„Akcinių prekių asortimente jau dabar virš 60 proc. žuvies ir vėžiagyvių produktų yra sugaunami / užauginami tvaresniais būdais. Atitinkamas nuolatinio asortimento rodiklis – virš 34 proc. Be to, esame užsibrėžę net kačių maistui naudoti tik sertifikuotas žuvies žaliavas. Dalis šių produktų jau dabar yra sertifikuoti, o 100 proc. tikslą planuojame pasiekti iki šių finansinių metų pabaigos“, - pasakoja R. Didjurgytė.

Prekybos tinklas „Lidl“ jau dabar pirkėjams siūlo platų sertifikuotos žuvies pasirinkimą. Laukinės žuvies ar jūros gėrybių produktai yra dažniausiai sertifikuojami pagal MSC standartą, kuris reikalauja, kad žvejyba būtų vykdoma laikantis nacionalinių ir tarptautinių įstatymų, nesukeliant grėsmės žuvų populiacijai, atsakingai naudojant žvejybos priemones, siekiant kuo mažesnės priegaudos ir ilgalaikio žuvų bei kitų jūros gyvūnų buveinių išsaugojimo.

Tinklo parduotuvėse taip pat galima rasti ir ASC standarto ženklu žymimų produktų. Šviesiai melsvos spalvos ženkleliu su nupiešta žuvyte žymimi produktai, kuriems pagaminti naudojamos iš tvariau valdomų žuvininkystės ūkių gautos žaliavos. Sertifikuoti akvakultūros ūkiai veikia pagal aukščiausius standartus, kad užtikrintų laikomų gyvūnų sveikatą ir auginimo sąlygas, biologinės įvairovės ir vandens išteklių apsaugą, sudarytų tinkamas darbo sąlygas savo darbuotojams.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (11.97 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau