„Lidl“ Logistikos departamento vadovas: kitos šalys mokosi iš lietuvių logistikos gudrybių

24.01.2020 10:00:00 | Vilnius

„Lidl Lietuva“ Logistikos departamento vadovas Andrius Narmontas gali nesustodamas pasakoti apie įdiegtas logistikos naujoves. Jos lėmė, kad „Lidl“, Lietuvos logistikos sistema yra vertinama, kaip viena efektyviausių. Kviečiame sužinoti, kuo ji ypatinga.

Andriau, papasakokite, kaip sukasi logistikos karuselė.

Kaune veikia 42 tūkst. kvadratinių metrų plotą užimantis logistikos centras, į kurį kiekvieną dieną priimamos prekės iš Lietuvos bei užsienio tiekėjų ir išvežamos į parduotuves visoje Lietuvoje. Logistikos departamentas yra atsakingas už pagalbą šiam centrui. Vilniuje dirbantys žmonės turi pasirūpinti, kad ši sistema veiktų kuo efektyviau: kad prekės į parduotuves būtų pristatomos tinkamai ir už optimalią kainą.

Pavyzdžiui, susiplanuojame, kad vilkikai nuvežtų prekes į parduotuves ir pakeliui pasiimtų kitas prekes iš tiekėjų. Per visą „Lidl“ gyvavimo Lietuvoje laiką nebuvo tokių atvejų, kad prekės nepasiektų parduotuvių. Daug dirbame, kad logistinė grandinė neturėtų jokių trikdžių. Rūpinamės ir logistikos kaštų efektyvumu, kad galėtume kartu su kitais padaliniais užtikrinti patrauklias maisto produktų kainas.

Kita mūsų atsakomybės dalis – darbas su išoriniais partneriais. Bendradarbiaujame bemaž su visomis didžiausiomis Lietuvos logistikos įmonėmis. Su jomis deriname visą logistikos procesą. Kai prekės pasiekia mūsų logistikos centrą Kaune, esame atsakingi už tai, kad šios bendrovės jas pristatytų į visas mūsų parduotuves.

2019 metais iš logistikos centro į parduotuves vilkikai su prekėmis pajudėjo daugiau nei 16 tūkst. kartų, per praėjusius metus jie Lietuvoje nuvažiavo daugiau nei 4 mln. kilometrų.

Papasakokite, kokius inovatyvius prekių sandėliavimo ir gabenimo sprendimus esate įdiegę?

Lietuvoje veikia naujos koncepcijos „Lidl“ parduotuvės, todėl jos turi didesnius sandėlius. Inovatyvus yra prekių pristatymo būdas: giliai šaldomas prekes galime pristatyti ant atvirų padėklų, o ne termoizoliacinėse dėžėse, nes parduotuvėse turime didesnius gilaus šaldymo sandėlius. Toks sprendimas leidžia sumažinti transportavimo kaštus, nes į termoizoliacinę dėžę telpa gerokai mažiau prekių nei tiesiog ant padėklo. Tai yra mūsų išskirtinumas, šį būdą pradėjome naudoti pirmieji.

Visame transporte esame įdiegę sekimo įrangą, kuri leidžia efektyviai kontroliuoti maršrutus, nuolat sekti produktų transportavimo temperatūrą vilkikuose ir apie tai gauti automatinius pranešimus. Todėl itin atidžiai sekame produktų transportavimo sąlygas ir kokybę.

Į parduotuves prekes pristatome kiekvieną dieną. Lietuvos rinkoje esame išskirtiniai, nes vieninteliai produktus į parduotuves vežame sunkvežimiais, kurie turi du temperatūros režimus. Taigi visas produktų grupes galime sudėti į vieną sunkvežimį ir prekes į parduotuvę nuvežti vienu kartu.

Ar galėtumėte pasidalinti profesinėmis sėkmės istorijomis?

Mūsų transporto ūkis yra vienas efektyviausių tarp visų šalių, kuriose veikia „Lidl“. Kitos šalys teiraujasi ir nori sužinoti daugiau mūsų patirčių: veiklos struktūrą, derybų su vežėjais ypatumus. Šis sėkmingas rezultatas pasiektas nuolat tobulinant visą logistikos sistemą.

Aukštą efektyvumo lygį padeda užtikrinti mūsų glaudus bendradarbiavimas su Kaune esančiu logistikos centru. Sėkmės raktas yra bendros efektyviausių sprendimų paieškos, poreikių supratimas ir bendro rezultato siekimas.

Logistikos departamentas taip pat rūpinasi aplinkosaugos klausimais?

Mūsų departamentas yra atsakingas ir už aplinkosaugą. Rūpinamės visu atliekų ūkiu – prižiūrime, kad atliekos parduotuvėse būtų tinkamai rūšiuojamos. Kuriame uždarą grandinę: pasirūpiname, kad visas į parduotuves atvežamas popierius, plastikas, skaidri plėvelė ir kitos antrinės žaliavos būtų perdirbamos. 

Mes organizuojame atliekų perdirbimą ir bendradarbiaujame su tai atliekančiomis organizacijomis. Stengiamės, kad antrinės žaliavos nepatektų į išorę. „Lidl“ parduotuvėse veikia speciali rūšiavimo įranga, presuojanti popierių. 2019 metais perdirbta per 5000 tonų popieriaus bei 200 tonų plastiko.

Mūsų komanda taip pat organizuoja mokymus parduotuvių, regionų vadovams ir kitiems darbuotojams – mokome atsakingo rūšiavimo. Dirbdami siekiame, kad antrinė žaliavų kokybė būtų tokia, kurią galima perdirbti. Nuolat stebime ir skaičiuojame, kaip mums sekasi efektyviau rūšiuoti ir tvarkyti atliekas.

Vykdome ir kitas socialiai atsakingas veiklas. Besibaigiančio galiojimo produktus perduodame labdaros ir paramos fondui „Maisto bankas“. Šiuo metu kelis kartus per savaitę „Maisto bankas“ iš mūsų parduotuvių atsiima sausus maisto produktus ir buitinę chemiją.

Andriau, o kuo Jums pačiam šis darbas labiausiai patinka?

Čia yra daug dinamikos, visos darbo dienos yra labai skirtingos. „Lidl Lietuva“ dirbu jau penkerius metus, tačiau vis dar galiu išmokti naujų dalykų. Darbas su logistikos centru ir išoriniais partneriais man taip pat yra įdomus. Be to, mūsų komandoje – itin draugiška atmosfera, o pasiekti rezultatai labai džiugina ir dar labiau motyvuoja nesustoti.

O kokia darbe gauta patirtis Jums atrodo pati svarbiausia?

Studijuodamas Anglijoje jau žinojau, kad pabaigęs mokslus norėsiu dirbti Lietuvoje. Užsienyje baigiau tiekimo grandinės ir logistikos studijas. Pamatęs darbo skelbimą, kad Lietuvoje „Lidl“ ieško žmonių, parašiau jiems. Kai mane pakvietė dirbti, labai apsidžiaugiau, nes supratau, kad pasirengti parduotuvių atidarymui bus įdomus iššūkis. Metus dirbau Vokietijoje, prieš išvykdamas tris mėnesius po 8 valandas per dieną itin intensyviai mokiausi vokiečių kalbos, nes visiškai jos nemokėjau. Įvyko stebuklas – šią kalbą išmokau per itin trumpą laiką. Iki šiol viduje yra likęs pojūtis, jog vieną dieną nekalbėjau vokiškai, o kitą – jau kalbu. Kai atvykau į Vokietiją, teko padirbėti parduotuvės kasoje – ši praktika įprasta „Lidl“, padedanti darbuotojams dar geriau suprasti parduotuvės veiklą ir procesus. Tai buvo išties puiki patirtis, nes po trijų mėnesių kalbos studijų pavyko bendrauti ir susikalbėti su Vokietijos pirkėjais.

Kokie trys „Lidl“ produktai jūsų yra patys mėgstamiausi?

Mėgstu itališką maistą, todėl man labai patinka „Italiamo“ prekių ženklo produktai. Namuose gaminu makaronus, mėgstu juos pagardinti mūsų padažais. Patinka ir „Lidl“ privataus prekių ženklo „Combino“ makaronai. „Lidl“ perku vaisius ir daržoves, nes pats matau, kaip vos tik atvežtos prekės per naktį  jau būna paskirstytos po parduotuves. Jei daržovės ir vaisiai yra laikomi sandėlyje, matau, kaip rūpinamasi jų laikymo sąlygomis, užtikrinančiomis šviežumą. Ir dar vienas mano mėgstamas produktas – šviežios apelsinų sultys „Solevita“.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (1.69 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau