Apsipirkti vasaros iškyloms dar niekada nebuvo taip pigu: atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant pietus lauke

14.05.2024 10:00:00 | Vilnius

Apsipirkti vasaros iškyloms dar niekada nebuvo taip pigu: atskleidė, kaip sutaupyti ruošiant pietus lauke

Kylant oro temperatūrai, auga ir grilintojų gretos, taip pat – ir dėmesys ant ugnies ruošiamiems patiekalams bei kitiems vasariškiems gardumynams: šviežiems vaisiams ir daržovėms, taip pat ledams. Absoliuti dauguma – 4 iš 5 – Lietuvos gyventojų dažniausiai kepa šašlykus, mažiau nei pusė – vištienos patiekalus ir dešreles. Svarbiausiais kriterijais renkantis produktus kepimui ant grilio 76 proc. apklaustųjų įvardija kokybę, o 55 proc. – kainą. Tokius rezultatus atskleidžia prekybos tinklo „Lidl Lietuva“ užsakymu tyrimų bendrovės „Norstat LT“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa.

„Šiltuoju metų laiku norisi vis daugiau laiko praleisti lauke, pasikuriant grilį ir mėgaujantis maistu gryname ore. Gali atrodyti, kad net viena savaitgalio iškyla atsieis visą piniginės turinį. Tačiau laikantis tam tikrų taisyklių, įmanoma mėgautis gardžia ir gausia iškyla už nedidelę sumą, neaukojant kokybės“, – sako „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė Kristina Mažeikytė.

Apsipirkite rečiau, bet gausiau

Prekybos tinklo „Lidl Lietuva“ užsakymu tyrimų bendrovės „Norstat LT“ atlikta kita apklausa atskleidžia, kad beveik du trečdaliai (63 proc.) Lietuvos gyventojų į maisto prekių parduotuvę keliauja kelis kartus per savaitę. Tačiau tinkamai suplanavus apsipirkimus, jų skaičių galima sumažinti iki karto per savaitę, taip sumažinant ir bendras išlaidas. Be to, patartina rinktis laiką, kai parduotuvėje yra mažiausiai žmonių – taip ir greičiau apsipirksite, ir sutaupysite laiko vykstant į ir grįžtant iš parduotuvės.

„Kuo dažniau keliaujame į parduotuvę, tuo didesnė tikimybė, kad įsigyjame ne tik tai, ko mums reikia. Apsiperkant vos kartą per savaitę, galima apsirūpinti svarbiausiais maisto produktais ilgesniam laikotarpiui. Be to, pirkdami prekes didesniu kiekiu ar didesnėmis pakuotėmis, sutaupysite, nes vieneto ar kilogramo kaina – mažesnė. Jei rinksitės privačių prekių ženklų produkciją, sutaupysite dar daugiau, netaupydami kokybės sąskaita“, – pataria K. Mažeikytė.

Susiplanuokite pirkinius

Jau minėto tyrimo duomenimis, maždaug 7 iš 10 apklaustų Lietuvos gyventojų į parduotuves dažniausiai vyksta su iš anksto sudarytu pirkinių sąrašu. Jį patartina pasitelkti ir planuojant savaitgalio iškylą ar grilio vakarienę.

Rekomenduojama, kad grilio pirkiniams skirtame sąraše prekės atsidurtų pagal tai, kokius patiekalus ketinama gaminti – kaip ir sudarant kasdienių prekių sąrašą. Be to, pravartu įvertinti ir tai, kokiam asmenų skaičiui ketinama ruošti pietus ar vakarienę. Taip bus galima suskaičiuoti, kokios sumos pinigų prireiks grilio vakarėliui.

„Į pirkinių sąrašą taip pat įtraukite ir sezoninius vaisius bei daržoves, kurių jau dabar – pilnos parduotuvių lentynos. Švieži pomidorai, trumpavaisiai lietuviški agurkai, pirmosios lietuviškos lapinės daržovės ir kitos sezoninės prekės leis ne tik mėgautis gardžiais grilio patiekalais, bet ir suteiks organizmui reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų“, – sako „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė K. Mažeikytė.

„Lidl“ pirkėjus džiugina ne tik mažos kainos, bet ir aukšta šviežių daržovių bei vaisių kokybė. Visi iki vieno „Lidl Lietuva“ daržoves ir vaisius tiekiantys ūkininkai privalo turėti tarptautinį „Global G.A.P.“ sertifikatą. Jis įrodo, kad augintojo ūkis – tvarus, jame tausojami gamtos ištekliai. Be to, užtikrinama ne tik darbuotojų, bet ir produktų sauga, o į jų auginimą žiūrima per darnaus vystymosi prizmę.

Ši sertifikavimo sistema taip pat siūlo papildomą modulį GRASP, kuris nuo 2023 m. yra privalomas visiems „Lidl Lietuva“ tiekėjams. GRASP įrodo, kad darbdavys yra socialiai atsakingas savo darbuotojų atžvilgiu.

Liko maisto? Pravers kitą dieną

Vis dėlto, gali nutikti taip, kad net ir kruopščiai suplanavus pirkinius griliui, po savaitgalio pietų gali likti nesuvalgyto maisto. „Lidl“ ekspertai pataria juos kūrybiškai panaudoti kitos dienos patiekalams. Pavyzdžiui, iš likusių šašlyko gabaliukų galima pasigaminti gardų troškinį, arba juos supjaustyti ir panaudoti karštiems sumuštiniams. Tuo metu nesuvalgytus vaisius galima sušaldyti ir panaudoti gaminant pieno, ledų ar kitokius kokteilius.

Grilio iškyla – už mažiau nei 20 eurų

„Lidl“ ekspertai skaičiuoja, kad grilio iškyla didesnei šeimai ar gausesnei draugų kompanijai gali atsieiti itin pigiai – mažiau nei 20 eurų. Žinoma, jei tik bus laikomasi iš anksto sudaryto pirkinių sąrašo.

Savaitgalio iškylai prireiks:

2 pakuočių (900 g) „Pikok Selected“ karštai rūkytų „Frankfurto“ dešrelių

1 pakuotės (1 kg) „Harvest Basket“ bulvių skiltelių

1 kg pomidorų su šakelėmis

1 kg lietuviškų trumpavaisių agurkų

200 g mažųjų špinatų

Druskos, pipirų, kitų prieskonių daržovėms pagal skonį

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Desertui – dėžutės (8 vnt.) „Bon Gelati“ valgomųjų vanilės skonio ledų su migdolais

Pirmiausia, iki vidutinės kaitros įkaitinkite kepsninę. Į dubenį suberkite bulvių skilteles, prieskonius ir gerai išmaišykite. Sudėkite paruoštas bulves į puodą ir kepkite ant kepsninės apie 20 minučių, vis pakratydami puodą, kol bulvės gražiai apskrus.

Kol bulvės kepa, pasiruoškite salotas. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, agurkus – kubeliais, špinatus suplėšykite rankomis. Įberkite druskos, įpilkite alyvuogių aliejaus ir išmaišykite.

Bulvėms beveik iškepus, metas kepti dešreles! Sudėkite jas į groteles ir kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Atidžiai jas stebėkite, nes dešrelės gali perkepti akimirksniu.

Į lėkštes sudėkite paruoštas dešreles, bulves, įdėkite salotų. Patiekite kartu su mėgstamomis sultimis ar kitais, iškylai tinkančiais gėrimais.

Žinoma, kokie iškylos pietūs be deserto! Po gardžių, virš žarijų keptų dešrelių verta pasimėgauti gaivinančiais ledais. Tik pasirūpinkite šaltkrepšiu ir ledo paketais, ir jūsų ledai neištirps per visą iškylą. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau