„Deluxe“ produkcijos įkvėptas meniu: nuo grikių spurgos su krevete iki „Ruby“ šokolado putėsių
13.12.2019 12:00:00 | Vilnius, Lietuva
Degustacinė vakarienė – išskirtinė ir ilgai nepamirštama kelių valandų gastronominė patirtis. Virtuvės šefas, restorano „Amandus“ įkūrėjas Deivydas Praspaliauskas gruodžio 6 d. prekybos centre GO9 pademonstravo, kad restoranų kartelei prilygstantį degustacinį meniu galima sukurti iš prekybos tinklo „Lidl“ lentynose esančių prekės ženklo „Deluxe“ produktų. Šio meniu patirtį galima apibūdinti trumpai – gurmaniška vakarienė Kalėdoms.
Anot D. Praspaliausko, prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse už patrauklią kainą parduodami aukštos klasės produktai, kuriuos įprastai ragaujame tik restoranuose, o dabar juos galime pasigaminti ir savo virtuvėje: „Iš „Deluxe“ produktų sukūriau nesudėtingus degustacinės vakarienės patiekalų receptus, kuriuos namų sąlygomis gali pasigaminti kiekvienas.“
„Amandus“ restorano šefo kurtą meniu sudaro penki patiekalai šventiniam stalui: ėriuko kepsnys, krevetės grikių spurgoje, silkės salotos su baravykais, lašiša tešloje su naminiu daržovių čatniu ir šokoladinis pyragas su „Ruby“ šokolado putėsiais. D. Praspaliauskas tikina, kad po ranka turint visus reikalingus produktus, šį penkių patiekalų meniu galima paruošti maždaug per valandą.
„Gurmaniška „Deluxe“ produkcija įkvėpė sukurti neįprastus kalėdinius patiekalus. Pavyzdžiui, spurgos visiems asocijuojasi su saldumynais, tačiau šiame recepte siūlau kvietinius miltus pakeisti į grikių kruopas, o vidų įdaryti marinuota krevete. Tokia spurga maloniai nustebins ir nepaliks abejingų, kaip ir mūsų taip mėgstamos silkės salotos, paįvairintos baravykais ir juodos duonos trupiniais. Lašišų gabaliukus sluoksniuotoje tešloje rekomenduoju skaninti nesunkiai pagaminamu naminiu daržovių čatni, o šokoladinį pyragą nusprendžiau pagardinti šokolado putėsiais iš „Ruby“ šokolado“, – vardija virtuvės šefas.
Troškinta ėriena su bulvių koše ir grilyje apkeptais smidrais (4-6 porcijos)
Reikės:
Kepsniui:
600 gramų „Deluxe“ šaldyto marinuoto ėriuko kumpio kepsnio
600 ml vištienos sultinio
Garnyrui:
200 gramų pieno
150 gramų grietinėlės
100 gramų sviesto
10 gramų šviežio čiobrelio
2 skiltelės česnako
Druskos
1 stiklainio „Deluxe“ grilyje apkeptų smidrų acto marinate
Svogūnų kremui:
500 gramų svogūnų
300 ml vištienos sultinio
Gaminimas:
Atšildytą ėriuką kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje 45-60 min. Kas 20 min. apšlakstykite vištienos sultiniu.
Bulves nuskuskite, virkite sūdytame vandenyje. Bulvėms beveik išvirus, atskirame puode ištirpinkite sviestą ir į jį supilkite pieną, grietinėlę, sudėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką. Lengvai maišant užvirinkite ir sumaišykite su trintomis bulvėmis. Įberkite smulkinto čiobrelio.
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir skrudinkite ant sviesto, kol apskrus iki karamelinės (šviesiai rudos spalvos). Užpilkite vištienos sultiniu ir sumalkite iki vientisos masės. Šiuo kremu paskaninkite ėrienos kepsnį, kurį lėkštėje patiekite su bulvių koše ir grilyje keptais smidrais.
Silkės ir baravykų užkandis su juodos duonos trupiniais (4 porcijos)
Reikės:
Silkių salotoms:
300 gramų silkės
250 gramų „Deluxe“ šaldytų baravykų gabaliukų
1 stiklainio „Deluxe“ ketų ikrų
150 gramų morkų
100 gramų svogūnų
10 gramų šviežio čiobrelio
Silkės užpilui:
200 gramų ilgavaisių agurkų
8 gramų druskos
5 gramų citrinos sulčių
Papuošti:
100 gramų juodos duonos
50 gramų marinuotų morkų
Krapų šakelės
Gaminimas:
Baravykus atšildykite, stambiai supjaustykite, sutarkuokite morkas, susmulkinkite svogūnus ir viską apkepkite su čiobreliu.
Silkę susmulkinkite gabaliukais. Ilgavaisius agurkus susmulkinkite gabaliukais, pasūdykite ir apšlakstykite citrinos sultimis.
Duoną susmulkinkite gabaliukais peiliu arba sumalkite mikseriu.
Patiekite silkę su apkeptais grybais ir apiberkite duonos trupiniais. Papuoškite marinuotos morkos griežinėliu ir krapų šakele.
Sluoksniuotoje tešloje kepta lašišos filė su moliūgų ir obuolių čatniu ir „Chimi chur“ padažu (6-8 porcijos)
Reikės:
1 pakuotės „Deluxe“ greitai užšaldytų lašišų gabaliukų tešloje
Moliūgų ir obuolių čatniui:
400 gramų sviestinio moliūgo
150 gramų svogūnų
300 gramų obuolių
250 gramų obuolių arba balto acto
„Chimi chur“ padažui:
100 gramų krapų
50 gramų petražolių
50 gramų šalotinių svogūnų
100 gramų alyvuogių aliejaus
30 gramų čili pipirų
Druskos
Pipirų
Laimo
Gaminimas:
„Deluxe“ greitai užšaldytus lašišų gabaliukus tešloje kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje 45-55 min.
Moliūgą ir obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais, svogūną susmulkinkite. Sudėkite visus produktus į indą, su įkaitintu aliejumi, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės. Paskaninkite druska ir pipirais.
„Chimi chur“ padažo prieskonines žoleles kuo smulkau sukapokite peiliu sumaišykite su aliejumi, įspauskite laimo sulčių.
Lašišų gabaliukus tešloje patiekite su čatniu ir paskaninkite „Chimi chur“ padažu.
Grikių spurgos su marinuota morka ir saldžiai aštria krevete
Reikės:
1 pakuotės „Deluxe“ šaldytų baltakojų krevečių su saldžiarūgščiu čili padažu
Marinuotos morkos
Spurgai:
100 gramų varškės
2 gramų kepimo miltelių
1 kiaušinio
70 gramų miltų
100 gramų grikių
30 gramų sviesto
Druskos
Gaminimas:
Atšildykite krevetes ir 30 min. pamarinuokite saldžiarūgščiame čili padaže. Griežinėliais susmulkinkite marinuotą morką.
Sumaišykite varškę, kiaušinius, lydytą sviestą, druską ir kepimo miltelius. Pavirkite grikius ir atvėsinkite. Sumaišykite varškę su miltais ir grikiais. Iš šios masės suformuokite spurgą ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
Atvėsintą spurgą perpjaukite, tarp dviejų puselių dėkite krevetę ir morkos griežinėlį, viską perverkite mediniu smeigtuku.
Šokoladinis pyragas su „Ruby“ šokolado putėsiais
Pyragui:
200 gramų juodojo šokolado
100 gramų riešutų sviesto
200 gramų cukraus
200 gramų kiaušinių trynių
300 gramų kiaušinių baltymų
Putėsiams:
100 gramų „Deluxe“ „Ruby“ konditerinio šokolado
10 gramų sviesto
20 gramų cukraus
1 kiaušinio
150 gramų plakamosios grietinėlės
Gaminimas:
Viename inde ištirpinkite ir ištrinkite sviestą, šokoladą bei riešutų sviestą. Kitame puode iki purios masės išplakite trynius ir cukrų, įmaišykite sviesto ir šokolado mišinį. Trečiame inde iki purios, morenginę masę primenančios konsistencijos, išplakite kiaušinių baltymus ir lengvai įsukite į prieš tai paruoštą mišinį. Gautą masę kepkite 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Putėsiams šokoladą sulaužykite gabalėliais ir ištirpinkite kartu su sviestu. Kitame puode iki purios masės išplakite baltymus. Trečiame inde iki purumo išplakite grietinėlę su cukrumi. Trynius išplakite atskirai ir pamažu įplakite į šokolado masę, tada palengva įmaišykite grietinėlę. Galiausiai labai palengva įmaišykite baltymus – turi išeiti labai puri putėsių masė. Putėsius atšaldykite ir patiekite su šokoladiniu pyragu. Viską paskaninti galima imbierinių sausainių trupiniais.