Trumpiausią naktį – skaniausi patiekalai: idėjos magiškiems receptams ant Joninių laužo

20.06.2024 | Vilnius

Trumpiausią naktį – skaniausi patiekalai: idėjos magiškiems receptams ant Joninių laužo

Visai netrukus švęsime trumpiausios nakties – Joninių – šventę. Nuo seno tikima, kad būtent tą naktį pražysta stebuklingas paparčio žiedas, o ir ištarti burtažodžiai gali išpildyti bet kokius norus. Alkio norus šventinę naktį įmanoma patenkinti magiškai gardžiais receptais, iškeptais ant laužo, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Svarbiausia – neperkepti

Tamsi naktis ir mirganti laužo šviesa – ne tik romantiškai skambantis derinys, bet ir puikus laikas išmėginti maisto ruošimo lauke gebėjimus. Pakanka tik turėti žibintuvėlį, ir maistą ruošti bus kur kas lengviau.

Tarp kitų taisyklių – didesnis dėmesys pačiam kepimo procesui. Patiekalai kepami virš atviros ugnies, todėl juos perkepti ar netgi sudeginti gali būti labai paprasta. Patartina naudoti kepimo groteles, taip pat iešmelius, kurie leistų išlaikyti saugų atstumą iki ugnies.

Kepant maistą ant laužo, rekomenduojama rinktis kepimui jau paruoštus mėsos produktus – taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir nereikės pernelyg vargti patiems marinuojant mėsą. Ši taisyklė galioja ir renkantis žuvį bei jūrų gėrybes.

Renkantis daržoves, patariama rinktis kuo šviežesnes – jos ilgiau išlaikys savo kokybę keliaujant į pramogų vietą. Tarp populiariausių pasirinkimų – saldžiosios paprikos, kukurūzų burbuolės, cukinijos, įvairūs grybai ir, be abejo, bulvės. Pastarųjų net nereikia nulupti – užtenka tik nuplauti, ir jas jau galima kepti laužo žarijose.

Lengvai gardi – ant laužo kepta žuvis keta

Nors Joninės ir kitos šventės praktiškai neįsivaizduojamos be šašlykų, šįkart „Lidl“ virtuvės meistrai kviečia išmėginti lengvai gardų – ant laužo keptos ketos receptą. Keta – negirdėtas pavadinimas, tačiau po juo slepiasi daugeliui pažįstama lašiša, nes keta – laukinė lašiša. Taigi, joje – daug organizmui reikalingų medžiagų, o su jomis – ir puikus skonis, kurį dar labiau atskleis laužo dūmas.

Patiekalui reikės:

1 kg marinuotos ketos filė

Lietuviškos salotos „Romaine“

6 pomidorų su šakelėmis

6 lietuviškų trumpavaisių agurkų

10–12 šviežių lietuviškų bulvių

100 g „Pilos“ sviesto

Krapų, petražolių, kitų prieskoninių žolelių

Žiupsnio druskos, maltų juodųjų pipirų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kepimui skirtų grotelių ir aliuminio folijos

Kadangi žuvis – jau marinuota, ji keps tikrai trumpai. Joninių naktis – trumpa, tad neverta gaišti laiko marinuojant žuvį. Todėl verta pradėti nuo daržovių.

Pirmiausia, nuplaukite bulves ir kiekvieną atskirai suvyniokite į aliuminio foliją dviem sluoksniais bei dėkite tiesiai į žarijas. Ten jos keps apie pusvalandį. Beje, kepant bulves su lupenomis, jų skonis – dar ypatingesnis.

Kol bulvės kepa, pasiruoškite salotas. Pomidorus ir agurkus supjaustykite stambesniais kubeliais ir sudėkite į dubenį. „Romaine“ salotą suplėšykite rankomis ir taip pat sudėkite į dubenį. Užberkite druskos, pipirų, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.

Marinuotą ketos filė įdėkite į kepimo groteles ir kepkite virš laužo, išlaikant atstumą nuo tiesioginės ugnies. Pagrindinė taisyklė kepant žuvį – neperkepti. Lašišoms, taip pat ir ketai, pakanka vos kelių minučių, kad tinkamai iškeptų, bet neišsausėtų.

Iškepusias bulves atsargiai ištraukite iš žarijų ir nulupkite aliuminio foliją. Sudėkite bulves į lėkštes ir perpjaukite pusiau. Ant abiejų puselių uždėkite po nedidelį gabaliuką sviesto, užbarstykite druskos ir pipirų bei smulkintų prieskoninių žolelių. Patiekite kartu su kepta keta ir šviežių daržovių salotomis.

Magiškai paprasti ir gardūs – daržovių iešmeliai

Žinoma, ne visiems patinka mėsiški patiekalai, bet ir be jų galima pagaminti kai ką gardaus ant laužo – tereikia šviežių daržovių ir šiek tiek išmonės. Lengvą Joninių vakarienę pasiruošite kepdami daržovių iešmelius.

Jums reikės:

2 cukinijų

3–4 saldžiųjų paprikų

2 kukurūzų burbuolių

12–14 rudųjų pievagrybių

1 ananaso

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų

Medinių iešmelių

Cukinijas, kukurūzų burbuoles ir ananasą supjaustykite 3–4 cm storio riekelėmis, o paprikas perpjaukite pusiau. Sudėkite viską į dubenį, ten pat – ir pievagrybius. Užberkite druskos ir pipirų, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Daržoves ir ananasą, taip pat grybus tolygiai sumaukite ant iešmelių, pavyzdžiui, cukinija–paprika–kukurūzas–ananasas–pievagrybis ir pan. Kepkite ant laužo kelias minutes, vis pavartydami iešmelius, kol daržovės ir kiti produktai gražiai apskrus.

Valgyti galite tiesiai nuo iešmelių, taip pat patiekite kartu su kitais patiekalais. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau