Augalinio sausio iššūkis: kokius produktus galima rasti „Lidl“ parduotuvėse

02.01.2023 08:00:00 | Vilnius

Lidl

Prekybos tinklas „Lidl“ nuo sausio 2 d. kviečia pirkėjus jungtis prie 30 dienų truksiančio „Veganuary“ iššūkio, kurio metu skatinama maitintis tik augalinės kilmės produktais ir patiekalais. Kokius augalinės mitybos iššūkiui tinkamus produktus galima rinktis parduotuvėse, pasakoja visuotinių mitybos pokyčių siekiančios organizacijos „Gyvi Gali“ ir „Lidl“ atstovai.

Visuomenėje vis dar gajus stereotipas, kad pasirinkus augalinę mitybą, gerokai susiaurėja valgiaraštis. Tačiau iš tiesų šiais laikais galima rasti daug informacijos, kaip nesudėtingai gyvūninės kilmės produktus pakeisti augaliniais, o prekybos centruose gausu vegetariškų ir veganiškų produktų.

„Žmonėms, norintiems įtraukti daugiau augalinio maisto į savo mitybą, rekomenduojame nebijoti eksperimentuoti ir atrasti naujus, dar neragautus produktus – daržoves, grybus, vaisius, kruopas, ankštinius. Įvairovė tikrai didelė – soros, polenta, avinžirniai, ropinis kopūstas, lapiniai (kale) kopūstai, topinambai, kimčiai ir dar daugybė produktų“, – sako Meda Šermukšnė, visuotinių mitybos pokyčių siekiančios organizacijos „Gyvi Gali“ vadovė.

Gausus kruopų ir konservų pasirinkimas

Norint maitintis augaline mityba, nebūtina ieškoti specialiai veganams pagamintų produktų. Pašnekovė sako, kad, pavyzdžiui, „Lidl“ parduotuvėse dažnai renkasi tortilijas, šviežias ir konservuotas daržoves, kruopas, iš kurių gamina troškinius, užkandžius ir kitus patiekalus.

„Patroškinus bulves, morkas, paprikas, konservuotus kukurūzus ir pupeles kartu su konservuotais pomidorais savo sultyse bei pagardinus mėgstamais prieskoniais, galima dėti viską į tortilijas ir paruošti kaip kesadilijas. Taip pat labai mėgstu „Lidl“ produkcijos konservuotas „Freshona“ raudonąsias pupeles, kurios puikiai tinka į įvairius troškinius jų pasotinimui“, – pasakoja „Gyvi gali“ vadovė.

M. Šermukšnė teigia, kad dažnai „Lidl“ parduotuvėse renkasi kruopas ir makaronus, kurie pasižymi puikiu kainos ir kokybės santykiu. Ypač pašnekovė sako mėgstanti pirkti „Campo Largo“ lęšius, kurie dėl savo dydžio tinkami troškiniams ir sriuboms, o pridėjus kelias veganams skirtas įprastų produktų alternatyvas, tokias kaip augalinė grietinė, išeina skanus ir maistingas patiekalas.

Augalinės užtepėlės ir „sūriai“

„Lidl“ prekybos centruose galima rasti ir specialių augalinę mitybą propaguojantiems žmonėms skirtų produktų. Pavyzdžiui, skirtingų rūšių avinžirnių užtepėlę, dar vadinamą humusu, kelis tofu sūrio variantus, augalinį pieną.

„Tofu – kaip koks neatsiejamas augalinę mitybą propaguojančių žmonių atributas. Jis universalus savo panaudojimo galimybėmis, skonio prisitaikymu. Natūralaus skonio tofu tampa lyg koks chameleonas – prisigeria skonio, dera prie troškinių ir suteikia didesnę maistinę vertę. Sukomponavus rūkytą tofu su konservuotais kukurūzais, ryžiais, paprikomis, pavyks pasigaminti labai skanią mišrainę“, – pasakoja M. Šermukšnė.

Pasak „Gyvi Gali“ vadovės, „Lidl“ ji mėgsta pirkti ir humusą, kurį naudoja kaip ingredientą tiek užkandžiams, tiek pagrindiniam patiekalui. M. Šermukšnė sako, kad turint tortilijų ir, varijuojant su įvairiomis šios užtepėlės rūšimis ir daržovėmis, galima lengvai ir greitai pasigaminti skirtingų skonių suktinukus.

Augalinės „greito“ maisto alternatyvos

Nors vyrauja nuomonė, kad maitintis augalinės kilmės maistu yra nepatogu ir užima daug laiko, tačiau „Lidl“ asortimente yra ir greito paruošimo produktų, užkandžių, tinkamų augalinei dietai, pažymi „Lidl“ socialinės atsakomybės konsultantė Rasa Didjurgytė.

„Daugelis mūsų nuolat skubame ir ne visada spėjame pasigaminti patiekalą „nuo nulio“. Siekdami, kad augalinė mityba būtų kuo prieinamesnė ir patogesnė, siūlome ir įvairių augalinės kilmės „greitų“ produktų. Pavyzdžiui, pas mus galima rasti vaisių glotnučių, humuso arba bulguro salotų su humusu, augalinį „mėsainį“, indiškos kario sriubos, trintos pomidorų sriubos, itališkų bulvių virtinukų. Greitam ir sveikam augaliniam užkandžiui puikiai tinka daugybė „Alesto“ riešutų ir džiovintų vaisių, obuolių traškučių ar įvairių batonėlių“, – vardija R. Didjurgytė.

Sveikiau planetai

Dalyvaudami „Veganuary“ iššūkyje Lietuvos gyventojai gali prisidėti prie planetos ir gyvūnų gerovės bei savo sveikatos gerinimo, teigia R. Didjurgytė. Prie iššūkio jungiasi ir dalis „Lidl Lietuva“ darbuotojų bei prekybos tinklo ambasadoriai komikas Mantas Bartuševičius ir atlikėja Iglė Bernotaitytė.

„Nors ir ribotą laiką sumažinę gyvūninių produktų vartojimą, mes mažiname savo CO2 pėdsaką ir apskritai aplinkos taršą, palaikome gyvūnų gerovę. Būtent dėl šių priežasčių prie šio iššūkio pirmą kartą prisijungsiu ir aš, o pasibaigus sausio mėnesiui tikiuosi ir ilguoju laikotarpiu praplėsti savo įprastą meniu augaliniais patiekalais“, – sako R. Didjurgytė.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau