Tvari tekstilė – „Lidl“ prisideda prie permainų medvilnės auginimo sektoriuje

11.05.2022 11:00:00 | Vilnius

medvilne

Medvilne

„Lidl Lietuva“ patvirtino naująją įmonės žaliavų pirkimo politiką, kuria yra siekiama įvairius gaminius įsigyti iš tvaresnių šaltinių ir taip mažinti neigiamą poveikį aplinkai ir žmonėms. Įgyvendindamas šiuos tikslus, „Lidl“ tinklas prisideda prie pokyčių ir tarptautiniame tekstilės sektoriuje.

Viena didžiausių Lietuvos mažmeninės prekybos įmonių „Lidl Lietuva“ siekia, kad pirkėjus pasiekiančių produktų tiekimo grandinės būtų tiek socialiai, tiek ir aplinkos apsaugos požiūriu atsakingai organizuojamos. Todėl prekybos tinklas įsipareigojo svarbiausias šiuo požiūriu žaliavas nuo 2025 m. pabaigos įsigyti tik iš tvaresnių šaltinių.

Kad geriau suprastų tam tikrų žemės ūkio sektorių bei žaliavų tiekimo grandinių poveikį aplinkai ir žmonėms, „Lidl“ atlieka išsamias rizikų analizes, identifikuoja didžiausias rizikas bei numato reikiamus pokyčius. Konkretūs įmonės įsipareigojimai apima žuvį, palmių aliejų, vištų kiaušinius ir daug kitų pirminių žemės ūkio produktų, įskaitant tekstilės gaminiams naudojamą celiuliozės pluoštą bei medvilnę.

Neigiamas medvilnės sektoriaus poveikis

Įprastos medvilnės auginimo sektoriaus praktikos, pasak Rasos Didjurgytės, „Lidl Lietuva“ įmonės socialinės atsakomybės konsultantės, kelia pavojų aplinkai ir tų vietovių ekosistemoms.

Pasaulinei medvilnės paklausai patenkinti medvilnė yra auginama dideliuose monokultūrų plotuose. Čia naudojami dideli kiekiai pesticidų ir mineralinių trąšų, kurie užteršia gruntinį vandenį ir kitus vandens telkinius. Pasaulyje ir toliau vykdant aplinkosauginiu požiūriu neatsakingą medvilnės auginimą yra nualinama derlinga žemė, nyksta biologinė įvairovė, naikinami miškai, o dėl didelio vandens poreikio išeikvojami vandens ištekliai. Be to, tokia monokultūrų praktika siejama ir su didelėmis šiltnamio dujų emisijomis.

„Atlikę medvilnės auginimo sektoriaus rizikų analizę identifikavome ne tik aplinkosaugines, bet socialines rizikas. Tekstilės žaliavų tiekimo grandinėse susiduriama su šiurkščiais darbuotojų teisių pažeidimais: čia vis dar aktyvios vaikų ir priverstinio darbo praktikos, klesti diskriminacija, dažnai neužtikrinamos tinkamos darbo sąlygos ir darbo saugos priemonės. Dėl šių priežasčių „Lidl“ imasi pokyčių ir palaipsniui vis daugiau medvilnės perka iš tvaresnių šaltinių“, – sako R. Didjurgytė.

Tvaresni medvilnė – tausojama aplinka ir žmonės

Medvilnė tekstilės sektoriuje sudaro apie 77 proc. visų natūralių pluoštų. Siekdama mažinti šios industrijos socialines ir aplinkosaugines rizikas, „Lidl Lietuva“ yra įsipareigojusi nuo 2022 m. pabaigos visiems savo privačių prekių ženklų tekstilės gaminiams naudoti tik sertifikuotą, tvariau užaugintą medvilnę.

„Tausoti aplinką ir užtikrinti geresnes gyvenimo sąlygas medvilnės sektoriuje dirbantiems žmonėms padeda ir iniciatyva „Cotton made in Africa“ (liet. „Medvilnė užauginta Afrikoje“). Tai yra tarptautiniu mastu pripažintas atsakingai Afrikoje užaugintos medvilnės standartas. Nuo 2005 m. iniciatyva veikia tam, kad stiprintų aplinkos apsaugą ir pagerintų būtent smulkiųjų medvilnės ūkininkų, apdirbėjų darbo bei gyvenimo sąlygas“, – sako R. Didjurgytė.

Įsigydami tekstilės gaminį su pastaruoju žymėjimu, „Lidl“ prekybos tinklo klientai remia būtinas permainas medvilnės žemės ūkyje Afrikoje. „Cotton made in Africa“ iniciatyva organizuoja mokymus, kaip auginti medvilnę aplinkai draugiškesniais ir efektyvesniais būdais, kad ūkininkai savo žemėje galėtų užauginti didesnius kiekius žaliavos. Be to, šis standartas apima įvairius aplinkos ir socialinius kriterijus: pavyzdžiui, reikalaujama, kad medvilnės laukai būtų drėkinami tik lietaus vandeniu, draudžiamos genetiškai modifikuotos sėklos ir įvairūs itin toksiški pesticidai, draudžiama diskriminacija bei vaikų darbas.

„Lidl“ įsipareigojimai dėl tvaresnės medvilnės apima ir ekologiško pluošto asortimente didinimą. Jau dabar dalis „Lidl“ prekybos tinkle parduodamų medvilnės gaminių yra įvertinti „Organic Content Standard“ (liet. Ekologiško turinio standartas) ir „Global Organic Textile Standard“ (liet. Pasaulinis ekologiškos tekstilės standartas) sertifikatais. Abu šie standartai yra taikomi tik ekologiškiems pluoštams, auginamiems ekologiniame žemės ūkyje. Antrasis standartas dar papildomai kelia įvairius reikalavimus vėlesniuose tekstilės apdirbimo ir produkto gamybos etapuose – pavyzdžiui, draudžiama naudoti tokias medžiagas kaip toksiški sunkieji metalai, formaldehidas, aromatiniai tirpikliai ir kt., reikalaujama turėti aplinkosaugos politiką ir tikslus.

Prekybos tinklas siekia, kad ekologiška medvilnė nuo 2025 m. pabaigos sudarytų bent 20 proc. jo tekstilėje naudojamų medvilnės žaliavų.

Didelis dėmesys ir tvariems celiuliozės pluoštams

„Savo pirkėjams siūlome įsigyti ne tik sertifikuotos medvilnės gaminius, bet ir tvaresnius celiuliozės pluoštų - viskozės, liocelio ir modalo - drabužius, žymimus „Ecovero“ bei „Tencel“ prekės ženklais. Jau dabar visi celiuliozės pluoštai naudojami „Lidl“ tekstilėje yra sertifikuoti. Tiek „Ecovero“, tiek „Tencel“ audinių gamybos procesai yra draugiškesni aplinkai, o pati mediena atkeliauja iš tvariau valdomų ir sertifikuotų miškų“, – teigia „Lidl Lietuva“ atstovė.

„Ecovero“ gamybos ciklas yra uždaras, todėl cheminės medžiagos nėra išleidžiamos į aplinką, o vis pakartotinai naudojamos. Šio pluošto gamyboje šiltnamio dujų emisijos yra iki 50 proc. mažesnės, o vandens sunaudojama taip pat iki 50 proc. mažiau, lyginant su įprastu viskozės gamybos procesu. „Tencel“ audiniai taip pat pasižymi draugiškumu aplinkai. Abiejų prekės ženklų pluoštams dėl aukštų aplinkos apsaugos standartų viso gyvavimo ciklo metu yra suteiktas Europos Sąjungos ekologinis ženklas „Ecolabel“.

Atsisiųsti (419.01 KB)