Šv. Morkaus diena arba Daržų diena: kokias daržoves reikia sodinti šiandien?

25.04.2022 09:30:00 | Vilnius

Morkos

Balandžio 25–oji tiek profesionaliems, tiek daržininkams mėgėjams yra svarbi diena, nes ji žymi kasmetinės sejos pradžią. Kalendoriuje ši diena pažymėta kaip Daržo arba šv. Morkaus ir, nors per šventę dirbti papročiai griežtai draudžia, išimtis daroma morkų sejai. Tad, jei jūsų morkų daržas dar nesukastas, o sėklos neišbertos į žemę, šiandien pats laikas to imtis. Prekybos tinklo „Lidl“ ekspertai dalijasi patarimais, kaip užsiauginti tokį morkų derlių, kad galėtumėte jomis mėgautis visą žiemą.

Šventės ištakos – liaudies sakmėse

Lietuvių liaudies pasakojimuose istorijų apie šv. Morkų netrūksta, tačiau su Daržo diena jis pradėtas sieti dėl sakmės apie sietą. Pasak jos, vieną kartą mergelei Marijai sijojant miltus, velnias iš jos pavogęs sietą. Šio sugrąžinti Marija pasiuntusi būtent Morkų.

Pastarasis, susipešęs su velniais, sietą švystelėjo iki dangaus, kur dabar šviečia Sietynu liaudiškai vadinamas Tauro žvaigždynas. Tokia sakme šv. Morkaus diena tarsi susiejama su Daržų diena ir per ją prasidedančia seja.

Vėliau, į Lietuvą atėjus krikščionybei, ši diena buvo pradėta siekti ir su šv. Morkaus vardinėmis. Šv. Morkus buvo vienas iš Naujojo Testamento Evangelijų rašytojų ir paties apaštalo Petro palydovas ir vertėjas.

Kaip teisingai pasėti morkas?

Prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse daržininkai gali rasti platų sėklų pasirinkimą, tame tarpe ir morkų. Ant pakelio esančioje instrukcijoje bus aiškiai nurodyta, kaip paruošti sėklas prieš jas sodinant į dirvožemį.

Ekspertai pataria morkas sodinti gerai apšviestoje vietoje, o ne šešėlyje. Geriausio derliaus sulauksite, jei parinksite tinkamą joms dirvą. Morkos geriausiai auga lengvoje ir vidutinio sunkumo dirvoje. Tinkamiausias yra  lengvas priemolis, priesmėlis, lengva arba vidutiniškai sunki dirva. Žemė turi stiprią įtaką morkų šaknų formai ir spalvai. Pasodintos į netinkamą dirvą morkos užauga šakotos, mažos ir blogai laikosi žiemą.

Kai jau išsirinksite tinkamą vietą, suformuokite lysves. Morkos sėjamos paliekant 20 cm tarpą tarp vagelių, 0,5–1,5 cm gylyje. Jei pasėsite jas per giliai, morkos dygs ilgai ir nevienodai. Pasėję ir žemėmis apkasę lysves, gerai jas prispauskite, kad sėklos geriau priglustų prie žemės. O tuomet belieka apsišarvuoti kantrybe ir laukti. Pirmieji morkų lapeliai pasirodys tik po 20–25 dienų po sejos. 

Derliaus garantas – piktžolių ravėjimas ir morkų retinimas

Kuomet morkos sudygs, būtina purenti tarpueilius, kad juose neįsiveistų piktžolės. Taip pat,  „Lidl“ primena, kad morkas būtina retinti. Tai yra daroma du kartus. Pirmą kartą – pasirodžiusius lapeliams, antrą kartą – morkoms paagus, kuomet šaknys yra 1–1,5 cm storio. Darant pirmąjį retinimą, reikia palikti 1,5–2 cm tarpus, per antrąjį tarpai tarp morkų turėtų padidėti iki 3 cm.

Morkos taip pat mėgsta drėgmę, ypač pirmąjį mėnesį. Kad augalai geriau pasisavintų trąšas ir gerai užderėtų, jei nėra lietaus, morkas būtina laistyti. Tą daryti reikia negausiai, bet dažnai, pvz., 1 kartą per 3 dienas. Kuomet morkos jau šiek paauga, drėgmės joms reikia mažiau, tačiau, jei žemė itin sausa, šakniavaisis sutrūkinės. Likus 2 savaitėms iki derliaus nuėmimo laistymą reikia nutraukti, pataria „Lidl“.

Derliaus nuėmimas ir morkų rūšiavimas

Kuo vėliau yra nuimamas derlius, tuo daugiau cukraus ir karotino susikaupia ir tuo geriau morkos laikosi žiemą. Tačiau jas būtina nukasti dar iki pirmųjų šalnų. Tą daryti rekomenduojama sausą spalio dieną.

Pažeistų morkų nelaikykite su kitomis, nes jos greičiau pradeda pūti ir gali užkrėsti kitas daržoves. Taip pat, morkų lapus reikia nusukti, o ne nupjauti, kad nebūtų pažeidžiama šakniavaisio galvutė. 

Na, o tuomet belieka mėgautis karotino (provitamino A) ir kitų vitaminų bei mineralinių druskų gausiomis savo pačių užaugintomis daržovėmis ir jomis pagardintais patiekalais.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (1.1 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau